Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

 

Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule zajedno sa Policijskom upravom istarskom, Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i drugim partnerima već tradicionalno na jučerašnji dan na pulskoj Portarati prigodnim programom obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

„Grad Pula se putem Vijeća za komunalnu prevenciju i ove godine priključio obilježavanju ovog važnog datuma s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemu ovisnosti. Grad već godinama zajedno s uključenim partnerima provodi niz manifestacija i usmjerenih aktivnosti u osnovnim školama s prvenstvenim ciljem edukacije djece i mladih o štetnosti zlouporabe droga, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga, promovira i prvi Vodič za djecu i mlade koji je nastao u suradnji s Vijećem i za komunalnu prevenciju i Dječjim Gradskim vijećem Grada Pule“ istaknula je u ime Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule predsjednica Vijeća, ujedno i zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci pojasnivši kako su u Vodiču na jednom mjestu objedinjene i po vrsti aktivnosti pregledno podijeljene sve važne informacije o brojnim udrugama i ustanovama s područja Grada Pule te njihovim kvalitetnim programima koji su namijenjeni upravo najmlađima. „Grad Pula podržava sve projekte koji potiču psihofizički razvoj djece i mladih te promiču zdrav način života kao i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena čime se smanjuje rizik brojnih negativnih izazova te povećava sigurnost i kvaliteta života u zajednici“ za kraj je naglasila Puh Belci.

 

 

Da se kontinuirano radi na prevenciji ovisnosti te informiranju građana o bolestima ovisnosti, a posebice o štetnosti droga složile su se voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović te ravnateljica Gradskog društva crvenog križa Pula Jasna Vekić. “Kroz analizu podataka o radu Službe vidljivo je da se u 2016. godini radilo sa 622 osobe, od čega je 58 novoevidentiranih korisnika koji su se javili zbog problema zlouporabe droga, što nam kazuje da je brojka novoevidentiranih korisnika i ukupna brojka osoba s kojima se radi u Službi uglavnom stabilna“ pojasnila je Mitrović.

 

 

Podršku obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga dali su ispred Policijske uprave istarske, načelnica Tatjana Božac Maksić te voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković i voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović. „Tijekom prvih pet mjeseci ove godine, na području PU istarske evidentirano je 88 kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga. Što se tiče prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno posjedovanja droge za vlastitu upotrebu, evidentirano je 280 takvih događaja s isto toliko prijavljenih osoba. U ostvarenim zapljenama droga, policijski službenici zaplijenili su najviše marihuanu, i to 58 kilograma, potom amfetamina (577 grama), metamfetamina u obliku tableta (78.5 komada) te manje količine drugih vrsta droga“ priopćili su iz Policijske uprave nadodavši kako policija uz represivne mjere provodi i različite preventivne aktivnosti kojima nastoji upozoriti na štetnost droga.

Uz organizatore, svoje info punktove na kojima su građani mogli dobiti informacije o prevenciji i suzbijanju zlouporabe droga jučer su postavili i Gradsko društvo Crvenog križa Pula, podružnica Obiteljskog centra, Udruga Institut, Udruga UZPIRO Cro, Volonterski centar Istre i Istarska županija s kampanjom ”Bježi/Via!”. Kao promotori kampanje ”Bježi/Via” programu su se priključili i sportaši iz Plivačkih klubova Arena, Pula, Val i Plima, Vaterpolo kluba Pula te Triatlon kluba Pula. Cijeli program obogaćen je i glazbeno-scenskim nastupima izvođača AB Original, Capoeira Pula te  Plesnog studija Zaro.

Pin It on Pinterest