Miletić: Pozivam Vladu da spriječi postavljanje spomen ploče Juri Francetiću i osudi taj ustaški performans

 

PULA – „Ovim putem izražavam zaprepaštenje najavom postavljanja spomen-ploče Juri Francetiću koja na vrlo ružan i provokatorski način izravno veliča ustaše i ustaštvo. Na žalost, ovo je još jedan u nizu ekstremnih incidenata koji se nastavljaju jer ih sustav ne sankcionira.

Žalosno je da u Hrvatskoj još postoje oni koji ne shvaćaju da se suvremena Europa temelji na vrijednostima antifašizma i demokracije, ali još je žalosnije da su fašističke provokacije postale dio hrvatskog političkog folklora. Ignoriranje institucija otvorilo je put za normalizaciju ove vrste nasilja.

Veličanje ustaškog pokreta i postavljanje spomen-ploče s ustaškim pozdravom je nedopustiva sramota za cijelu Hrvatsku. Pozivam Vladu RH da spriječi postavljanje te spomen ploče i nedvosmisleno osudi zlokobnu  demonstraciju fašizma.

Ovo je test koji će jasno pokazati je li naša država samo deklarativno antifašistička ili Hrvatska želi biti istinski tolerantna, civilizirana država koja ne mrzi, koja uključuje i koja je raskrstila sa sramotnim dijelom svoje povijesti. Apeliram na Vladu da ne kalkulira, da se jasno odredi i odmah osudi svako veličanje fašističkog ustaškog pokreta!

Pin It on Pinterest