Župan Flego: Država mora uspostaviti pravedniji način dodjele sredstava JL(R)S

 

„Država mora uspostaviti pravedniji način dodjele sredstava općinama, gradovima i županijama te prestati kažnjavati one koje su najuspješniji. Takve županije nositelji su regionalnog, ali i državnog razvoja“, naglasio je istarski župan na jučer održanom kolegiju župana u Hrvatskoj zajednici županiji. Prvi je to sastanak župana nakon lokalnih izbora, a na kojem je ključna tema bio prijedlog novog Zakona o financiranju JL(R)S koji Vlada RH planira donijeti najesen, a na kojeg se osvrnuo i župan Flego.

Istarski župan tom prilikom je istaknuo i važnost pokretanja procesa decentralizacije koji bi županijama omogućio bolje, brže i učinkovitije upravljanje vlastitim razvojem.

„Unatoč proklamiranoj decentralizaciji, još uvijek spadamo u visoko centralizirane države članice. Kao razini najbližoj građanima, važno je u tom procesu omogućiti lokalnoj i regionalnoj samoupravi veću autonomiju u upravljanju svojim resursima. A ona se može postići samo daljnjom decentralizacijom koja će osigurati veći regionalni razvoj i kvalitetnije javne usluge“, izjavio je župan Flego naglasivši kako će fiskalna decentralizacija, koja mora pratiti navedeno, omogućiti županijama, gradovima i općinama realizaciju mnogih važnih razvojnih projekata, kao i uspješnije apliciranje na EU fondove i programe.

„U Istri smo već dokazali na temelju odličnih rezultata kako županija može, u okviru svojih ovlasti, dati zamah gospodarskom i društvenom razvoju te osigurati kvalitetne usluge svojim građanima“, zaključio je istarski župan.

Predsjednik HZŽ-a Goran Pauk objasnio je kako bi se prihodi JLP(R)S mogli povećati učinkovitijom raspodjelom poreza na dohodak, prihodom od poreza na promet nekretnina, prihodom od poreza na dohodak od kamata na štednju te povećanjem gornje stope prireza. Voditelj Radne skupine za financije i proračun Ivica Bošnjak predstavio je nacrt novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne samouprave).

Župani su na današnjem sastanku usuglasili stav oko navedenog zakona, a koji će predstaviti idući ponedjeljak na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom financija Zdravkom Marićem i ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, u Požegi.

Na dnevnom redu bile su i dosad provedene aktivnosti u sklopu rada Zajednice te daljnji planovi u iduće dvije godine, s posebnim osvrtom na Deklaraciju o važnosti političkog uvažavanja i suradnje svih dionika političkog života koja je potpisana prošle godine te na najveći projekt Zajednice Otvoreni proračun, kojim je transparentnost jedinica regionalne samouprave podignuta na višu razinu te je uspostavljen jedinstven sustav (na hrvatskoj i na europskoj razini) za praćenje proračuna.

Zaključno, okupljeni su se složili kako će nastaviti promicati interese regionalne samouprave, kako unutar Zajednice, tako i u svojim županijama.

Pin It on Pinterest