Otvoren 4. Istarski festival pašte u Žminju

 

Manifestacija koja slavi domaću paštu na sto načina, spoj tradicije i suvremenog štiha

U subotu, 1. srpnja 2017. godine svečano je otvorena manifestacija koja slavi domaću paštu na sto načina – Istarski festival pašte u Žminju.

Jedinstvena manifestacija koju organiziraju Općina Žminj i Turistička zajednica općine Žminj, pruža opušten ugođaj za svakog člana obitelji te gurmane koji vole tjesteninu.

Otvorenje su obogatili nastupi brojne žminjske djece. Započeli smo s Mantinjadom u izvedbi Roka Žgombe i Mateja Brenka, učenike voditelja Valtera Bašića iz Osnovne škole Vladimir Gortan iz Žminja. Službeno je Festival otvorio načelnik Općine Žminja Željko Plavčić. Iz OŠ Vladimir Gortan, nastupila su još djeca koja pjevaju u grupi profesorice Anđele Damijanić, a brojne nazočne razveselio je nastup najmlađih iz vrtića Rapčići iz grupe voditeljice Jadranke Pauletić. Na kraju programa svoje usklađene korake pokazale su nastupom Žminjske mažoretkinje.

Jučer ste mogli uživati u delicijama od pašte kao što su okruglice od kruha i pancete u pašticadi od boškarina, njokima u pikantnom šugu od istarske kobasice, kapara, lovora i malvazije, zatim guštati u pijatu s morskim okusima kao što su ravioli s gamberima i tikvicama. Labinski krafi s grožđicama i šećerom bili su slastica za koje se rado čekalo u redu. Gosti u velikoj kužini bili su: Agroturizam Ferlin koji su pripremali pljukance/makarune sa škorupom i chef Deniz Zembo koji je pripremao Žminjski pijat – prvi pijat pašte u kojemu možete uživati u svim lokalnim namirnicama – pršutane Jelenić, mljekare Latus i OPG-a Žminjski gušti.

U svim jelima koriste se tjestenine: Tjestenine Marija iz Pule, Tjestenine Nona iz Kringe, Marial iz Sv. Katarine i OPG-a Krušvar iz Prodani.

Vrlo zanimljivo bilo je i na mjestu gdje ste mogli saznati tajne recepata domaće tjestenine naših žminjskih domaćica koje su pripremale makarune (pljukance) i fuže. Posebna gošća subote bila je Alenka Fak, vlasnica proizvodnje Marial, koja je pripremala krafe.

Danas su na meniju „Pašta i svašta“ sljedeća jela: fusili u vrtu – fusili od pira, kukuruza, kamuta i pšenice, ravioli s vrganjima i kremom od parmezana, bakalar s posuticama i slanim inćunima te njoki s marmeladom koje možete preliti topljenom čokoladom iz fontane. Posebna jela pripremaju članovi Lovačkog druuštva Zec – njoki u šugu s divljači, a dolazi nam u goste i chef Damir Modrušan koji će pripremati fuže s tartufatom i svježim tartufima. Cookingshow realiziran je u suradnji s gastro timom Udruge Auro In Retia (bistro Retia) i uz prof. Ljudevita Sabu. Na Istarskom festivalu pašte možete degustirati i uživati u starim receptima koji su oživjeli na novi način. Brojni su i ostali izlagači kod kojih možete kupiti sve što vam je potrebno da bi pripremili slasna jela kod kuće. Od tjestenine raznih vrsta, umaka, sireva, suhomesnatih proizvoda, ali i vina koja se dobro sljubljuju s tjesteninom, te slasticama, maslinovim uljima i drugim proizvodima.

Program i danas počinje u 18 sati, a već u 18.30 nastupaju članovi Folklornog društva Cere, a zatim Žminjske mažoretkinje. U 20 sati poslušajte predavanje u organizaciji LAG-a „Središnja Istra“ na temu predstavljanja nacrta natječaja za podmjeru 6.2. Programa ruralnog razvoja „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području“. Predavanje je organizirano u suradnji s konzultatntskim poduzećem Eurokonzalting iz Pule.

Danas također možete uživati u degustiranju Viškog iva uz pivske stručnjake Miodraga Silu i Nebojšu Tarabu.

Sinoć smo uživali u glazbenim notama Febra Banda, a večeras će nas zabaviti Cool Jazz Quartet. Istarski festival pašte u Žminju je poseban i po tome što djelić urbanog štiha donosi odabirom odličnih live glazbenika za večernji ugođaj.

Glazbene večeri uz live izvedbe počinju od 21 sat.

Festival je otvoren od 18 do 24 sati u noći.

Pin It on Pinterest