Vidimo se sljedeće godine na 5. Istarskom festivalu pašte u Žminju

 

 

U Žminju, gradiću usred Istre, nadomak od 30 do 45 minuta iz svih smjera; Rijeke, Pule, Poreča, Umaga …, definitivno se održava pravo osvježenje u mnoštvu raznih ljetnih manifestacija – Istarski festival pašte.

Sasvim drugačiji festival jer dva dana slavi domaći autohtoni proizvod koji je u kuharicama skoro svakog lokalnog domaćinstva, pašta je u Istri sastavni dio gastronomske tradicije, dio obiteljske „kužine“ i radosti okupljanja oko stola. Kad se skuha veliki lonac domaće pašte to je prava i vrlo česta fešta, jer uz pripremanje pašte, dok se mijesi i izrađuje tijesto, pa poslije kad se skuha, veže se druženje i prepričavanje priča što je u zadnje vrijeme prava rijetkost. Upravo zbog očuvanja takvih tradicionalnih vrijednost te stvaranja obiteljske i prijateljske ugodne atmosfere, ovaj Festival zauzima posebno mjesto na kalendaru – „must see“!

Tijekom dva dana, Festival pašte je posjetilo više od 7.000 posjetitelja. Domaći i strani gosti uživali su u mirisima koji su se širili iz velike kužine festivalskog cooking showa. Show nije samo pripremanje jela i degustiranje. Bila je ovo prava radionica na otvorenom gdje ste se mogli okušati u spravljanju tjestenine na tradicionalan način, ali i zaviriti u „rukav“ chefovima i kuharima „velike kuhinje“ te možda doznati koji je to trik ili kuharska „fora“ da nešto ispadne tako dobro, što vas je začaralo da ste se vraćali po tanjur više.

Posjetitelji su uživali u delicijama od tjestenine, neke po uobičajenim ali neki i po eksperimentalnim recepturama. Za svakoga se našao njegov pjat pašte.

Prvoga dana u gostima su nam bili Agroturizam Ferlin koji su pripremali makarune sa škorupom i chef Deniz Zembo koji je pripremao Žminjski pijat – prvi pijat pašte u kojemu možete uživati u svim lokalnim namirnicama – pršutane Jelenić, mljekare Latus i OPG-a Žminjski gušti. U velikoj kuhinji festivala pripremale su se okruglice od kruha i pancete u pašticadi od boškarina, njoki u pikantnom šugu od istarske kobasice, kapara, lovora i malvazije te ravioli s gamberima i tikvicama. Labinski krafi s grožđicama i šećerom bili su slastica prve večeri.  Na meniju „Pašta i svašta“, drugoga dana, jeli su se fusili u vrtu – fusili od mješovitog brašna od pira, kukuruza, kamuta i pšenice, ravioli s vrganjima i kremom od parmezana, bakalar s posuticama i slanim inćunima. Slastica druge večeri bili su njoki s marmeladom preliveni topljenom čokoladom iz fontane. Gosti drugog dana u velikoj kužini bili su članovi Lovačkog društva Zec koji su pripremali njoke u šugu s divljači, a chef Damir Modrušan pripremao je fuže s tartufatom i svježim tartufima. Cookingshow realiziran je u suradnji s gastro timom Udruge Auro In Retia (bistro Retia) i uz prof. Ljudevita Sabu.

U svim jelima koristile su se tjestenine: Tjestenine Marija iz Pule, Tjestenine Nona iz Kringe, Marial iz Sv. Katarine i OPG-a Krušvar iz Prodani.

Gužva je stalno bila i na lokaciji gdje se pripremala tjestenina. Tu ste mogli saznati tajne i recepte za domaću tjesteninu koju su pripremale žminjske domaćice. Mijesili su se makaruni i fuži. Posebna gošća subote bila je Alenka Fak, vlasnica proizvodnje Marial, koja je pripremala krafe.

Festival je nudio i široku ponudu ostalih izlagača s proizvodima koji se lako sljubljuju s tjesteninom. Osim tjestenina raznih vrsta, bilo je u ponudi raznih priloga i umaka, sireva, suhomesnatih proizvoda te vina, maslinovih ulja i slastica.

Posebnost ovog Festivala je atmosfera jednostavnog obiteljskog popodneva i večeri. U tom dijelu pomažu i organizirane radionice gdje su djeca mogla uživati s tetama u kreativnom stvaranju raznih oblika tjestenine od fimo mase ali i od pravog tijesta.

Novitet ove godine bilo je posebno sljubljivanje tjestenine i pive. Naime, posjetitelji su degustirali kako se dobro povezuje razna tjestenina s Viškom pivom, a kroz degustaciju su ih vodili pivski stručnjaci Miodrag Sila i Nebojša Taraba. Uz pivske stručnjake, sljubljivanje je vodio i Kristijan Benić, član pobjedničkog dvojca u četvrtoj sezoni RTL-ovog kuharskog showa 3, 2, 1 – kuhaj!.

U nedjelju je također održano predavanje u organizaciji LAG-a „Središnja Istra“ na temu predstavljanja nacrta natječaja za podmjeru 6.2. Programa ruralnog razvoja „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području“. Predavanje je organizirano u suradnji s konzultatntskim poduzećem Eurokonzalting iz Pule, a na licu mjesta su zainteresirani mogli dobiti odgovore na mnoga pitanja.

Urbani ležeran štih festivalu daju uvijek glazbene izvedbe u živo koje su pomno odabrane da upravo ukrase atmosferu ljetnih večeri. Tako su na u subotu svirali članovi Febra Banda, a u nedjelju Cool Jazz Quartet.

Vjerujemo da oni koju su tijekom vikenda bili u Žminju i danas imaju neki osjećaj opuštenosti i usporenog ritma, a svi vi koji niste stigli – čekamo vas u 2018. godini na 5. Istarskom festivalu pašte! Organizatori Turistička zajednica općine Žminj i Općina Žminj osigurat će da se na Istarskom festivalu pašte osjećate kao kod kuće.

Stoga zabilježite sljedeće datume –  30. lipanj i 1. srpanj 2018. godine – vidimo se na 5. Istarskom festivalu pašte u Žminju!

Pin It on Pinterest