Župan Flego: Regije i gradovi ključni su u provedbi Pariškog sporazuma

 

Nakon što je 1. srpnja preuzela rotirajuće predsjedništvo Europskom unijom, Estonija je prvog radnog dana, točnije 3. i 4. srpnja, organizirala konferenciju Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju (ENVE), u Tallinnu, kojem je prisustvovao i istarski župan Valter Flego. Riječ je o značajnom događaju, budući da su, kao glavna obilježja Estonskog šestomjesečnog predsjedavanja, definirane upravo teme poput digitalizacije, čiste energije i pametnih gradova, odnosno regija. Stoga su tijekom susreta i europski lokalni i regionalni čelnici raspravljali o tim ključnim pitanjima, koji će na plenarnoj sjednici sljedećeg tjedan biti usvojeni u obliku zaključaka te podnijeti Europskoj komisiji. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Europske komisije, ministar zaštite okoliša Estonije te predstavnici Grada Tallinna.

Tijekom konferencije je bilo govora o jednoj od najaktualnijih tema u svijetu, a to je najava američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma. Prisutni su se složili kako Europska unija na takvu najavu treba odgovoriti još odlučnijim poštivanjem Sporazuma te su pružili podršku američkim gradonačelnicima i njihovoj namjeri da samostalno sklope svoj klimatski sporazum. Naime, klimatski sporazumi europskih gradova, pa tako i onih hrvatskih, pokazali su se veoma uspješnima.

Župan Flego se pritom osvrnuo na činjenicu da su financijska sredstva osnovni alat za implementaciju Pariškog sporazuma, a kao ključne dionike u realizaciji ambicioznih ciljeva „20-20-20“ naveo je gradonačelnike i župane, odnosno predsjednike europskih regija.

„Europska unija treba povećati financijska sredstva            kako bi postavljeni ciljevi, kao što su smanjenje štetnih emisija, prilagodba klimatskim promjenama i konkurentnost gospodarstva, bili što efikasnije realizirani, posebice za zemlje u razvoju, poput Hrvatske“, naglasio je župan Flego.

Župan Flego je, također, kazao kako je od strane ENVE-a već pokrenuta inicijativa za tzv. „čisti promet“, te je dogovoreno kako će plenarnoj sjednici idućeg tjedna prisustvovati europska povjerenice za promet. Naime, s njom će svi lokalni i regionalni čelnici potpisati spomenutu inicijativu, koja bi trebala rezultirati većim financijskim alatima, posebice za „čiste autobuse“, koje EU treba poticati već u ovom financijskom razdoblju, do 2020. godine.

Sudionici konferencije dotaknuli su se i pitanja zbrinjavanja otpada te su uputili poziv Europskoj komisiji na ažuriranje Zakona i financijskih instrumenata koji se na njega odnose. Župan Flego je naglasio kako je nužno u što većoj mjeri financijski poticati građane i poduzetnike na reciklažu. Naime, župan je naveo cirkularnu ekonomiju, kao važan segment gospodarenja otpadom, te je rekao kako je od velike važnosti i rješavanje ostatnog otpada (RDF). Župan smatra kako treba Zakonom definirati njegovo zbrinjavanje budući da je riječ o manje štetnom gorivu za okoliš, od primjerice lož ulja, nafte i ugljena koji se danas još u velikoj mjeri koriste. Također, župan Flego je posebno naglasio kako je nužno da EU alimentira strože ekološke standarde privatnim poduzetnicima kako isti ne bili manje konkurenti na globalnom tržištu, u usporedbi s poduzetnicima iz zemalja s blažim ekološkim kriterijima.

Nakon konferencije organizirani su i posjeti prilikom kojih su sudionici imali priliku upoznati se s „pametnim transportom“ u Tallinnu, vidjeti tamošnje uređaje za pročišćavanje otpadnih voda, kao i pametna digitalna rješenja koja se primjenjuju s ciljem poticanja „pametnih“ gradova i regija. Župan Flego je kao posebno korisno izdvojio posjet izgrađenom pomorskom i putničkom terminalu u Tallinnu, koji dnevno prima 4-5 kruzera. Kako je rekao istarski župan, Grad Tallinn je odličan primjer kako je iz ničega napravljen snažan motor ekonomskog razvoja Tallinna, a terminal je najvećim djelom realiziran upravo iz EU fondova.

 ENVE povjerenstvo jedno je od 6 povjerenstava koje djeluje u sastavu Odbora regija Europske unije, a bavi se pitanjima klimatskih promjena, energije iz obnovljivih izvora, politike okoliša i nove energetske politike.

Pin It on Pinterest