U Brtonigli manifestacija starih zanata „U bojama tradicije – žetvena svečanost“

 

Brtonigla će posjetiteljima otkriti čari starih zanata u sklopu manifestacije „U bojama tradicije – žetvena svečanost“

Za sve nostalgičare prošlih vremena, Brtonigla priprema jedan jedinstveni događaj. Riječ je o manifestaciji „U bojama tradicije – Žetvena svečanost“, koja će posjetitelje vratiti daleko u prošlost.

Sve počinje u nedjelju, 09.srpnja u 17 sati, kada će ulicama općine, zavladati atmosfera, mirisi, okusi i zvukovi kakvi su bili prisutni u vrijeme starih zanata i doba kada se nakon žetvenih radova, održavala žetvena svečanost.

U prepunim ulicama u kojima će se ljudi družiti ‘kao nekada’, odjekivati će smjeh, ples, pjevanje i tradicionalna glazba za koju će se pobrinuti Trio Saltin, Batana, klapa Romansa, puhački orkestar Divača, predstavnici Zajednice Talijana Nova Vas, te mješoviti zbor i ženski zbor Ad libitum Zajednice Talijana Brtonigle.

Posjetitelji manifestacije, ujedno će moći uživati u nesvakidašnjim prizorima zanatlija koji će na ulicama izrađivati razne alate i druge rukotvorine (bačve, zdjele, tkanine…). Prostora će biti i za prezentaciju izrade tradicionalnih jela, koja će uz ostala autohtona jela i pića, ujedno biti prisutna i na tržnici koja nosi naziv „Brtoniški merkat“.

Za dodatnu atmosferu, ulice će biti prigodno ukrašene, a učesnici manifestacije će nositi tradicionalnu obuću i odjeću.

Za poseban dašak prošlosti pobrinuti će se drvena vršilica žita iz 1938.godine koja će prigodno biti stavljena u funkciju, a kako bi ugođaj prošlih vremena bio potpuniji, ulicama Brtonigle, odvijati će se starinske igre, kao što su gađanje s praćkom i bacanje potkove.

Ova romantična i pomalo nostalgična manifestacija, probuditi će mnoga sjećanja starijoj populaciji, dok će mlađoj otkriti jedan nepoznati svijet kakvog danas više nema.

Pin It on Pinterest