Održan radni sastanak u sklopu projekta LIFE SEC Adapt

 

Danas je u komunalnoj palači u Puli održan radni sastanak europskog projekta LIFE SEC Adapt na kojem je sudjelovalo 50-tak sudionika iz Italije, Španjolske i Grčke, zemalja koje su uz Hrvatsku četiri članice EU koje sudjeluju u realizaciji projekta.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek srdačno je pozdravio okupljene sudionike projekta u svoje osobno i u ime gradonačelnika Pule Borisa Miletića. “U visoko centraliziranom sustavu u državi poput naše otežano je djelovati u rješavanju problema klimatskih promjena koje su u posljednje vrijeme postale globalni fenomen i nažalost naša realnost. Grad Pula je od 2011. godine supotpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika u sklopu kojeg se europski gradovi uključuju u borbu protiv klimatskih promjena i primjenu mjera energetske učinkovitosti i ostvarivanje projekata obnovljivih izvora energije kojima će se u konačnici do 2020. godine smanjiti emisije CO2 za više od 20%, a u skladu s europskom energetsko-klimatskom politikom. Grad Pula je do sada proveo niz uspješnih projekta poput nabavke 20 gradskih autobusa na prirodni plin putem ITU mehanizama, realizacije projekta Bičikleta – električnih gradskih bicikli, razvijanja projekta Dolcevita kao posebne mjere za financijski olakšanu obnovu pročelja zgrada i provođenje projekta FIESTA – edukacije samih građana iz razloga što smatramo da je upravo buđenje svijesti kod građana najvažniji zadatak lokalne samouprave koja ovome problemu mora pristupiti savjetovno i odgovorno.” – poručio je Cvek.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Rovinja Valerio Drandić kazao je kako su klimatske promjene problem koji je zahvatio cijeli svijet i o kojemu ovisi budućnost naše planete.

Projekt „LIFE Climate Change Adaptation“ (Life Sec Adapt) prijavljen je na natječaj Life Climate Action Programa Life 2014-2020. i nastavak je projekta CITY SEC putem kojeg su se istarski gradovi uključili u međunarodnu mrežu potpisnika “Sporazuma gradonačelnika” (Covenant of Mayors – CoM) kao odgovor na izazove globalne promjene klime. U projektu sudjeluju četiri članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche SpA, dok su preostali talijanski partneri Regione Marche te 12 gradova navedene pokrajine: Ancona, Pesaro, Urbino, Senigallia, Jesi, Fabriano, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno, Offida, San Paolo di Jesi, Santa Maria Nuova. Partner iz Španjolske je Grad Bullas, a iz Grčke Grad Patras. Partneri iz Hrvatske jesu Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija te šest istarskih gradova: Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin, Pazin. Cilj projekta je doprinijeti jačanju kapaciteta uključenih gradova u svrhu pravovremenog i uspješnog rješavanja nepogoda uzrokovanih klimatskim promjenama te nadopuna postojećih SEAP-a smjernicama neophodnim za prilagodbu nadolazećim klimatskim promjenama.

Grad Pula se u sklopu projekta obvezao na poštivanje niza protokola i poduzimanja dodatnih mjera s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i održivog razvoja.

Pin It on Pinterest