Župan Flego: Na nama je odgovornost da nastavimo razvijati uspješnu regiju

 

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je danas na sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Pula, održanoj u Hotelu Valamar Girandella Resort, u Rapcu.

Župan Flego, tom je prilikom, naglasio kako „Istra danas po mnogim pokazateljima prednjači u Hrvatskoj čime smo itekako zadovoljni jer je svaki uspjeh potvrda da smo izabrali ispravan put razvoja i napretka“. Međutim, župan smatra kako je ključno razmišljati o našoj, i budućnosti naše djece.

„Danas više nego ikad ranije svijet se susreće s brojnim izazovima koji su prvenstveno posljedica globalizacije, kapitalizma, brzorastućeg tehnološkog napretka, ali i prijetnji koje se tiču sigurnosti, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa itd. Stoga, aktualna pitanja s kojima se moramo uhvatiti u koštac uvelike će odrediti naše sutra“, kazao je župan dodajući kako je na nama odgovornost da nastavimo razvijati uspješnu regiju, regiju po mjeri svakog građanina. Za neke je  stvari, istaknuo je istarski Župan, dovoljno osvrnuti se na primjere dobre prakse najrazvijenijih europskih regija te iste primijeniti kod nas.

„Najrazvijenije europske regije u korak su s digitalnom revolucijom te se sve više okreću tzv. pametnim rešenjima. Pametni gradovi i regije teže ka cjelovitom i održivom razvoju, visokoj kvaliteti ljudskog života, ali i znatnoj većoj razini odnosa prema prirodnoj okolini“, nastavio je župan Flego istaknuvši kako Istra želi biti pametnom regijom, bio regijom, regijom koja će i dalje čuvati i promovirati svoje specifičnosti i svoj regionalni identitet, ali će pritom biti okrenuta ka budućnosti.

Kako je pritom najavio župan, u narednom će razdoblju napori Istarske županije biti usmjereni upravo na nastavku uvođenja širokopojasnog pristupa internetu, razvoju tzv. čistog prometa, poticanju STEM obrazovanja, daljnju izvrsnost u turizmu i razvoj bio regije.

„Provodit ćemo konkretne i dugoročne mjere kojima ćemo osigurati ekološki, društveno i gospodarski stabilno okruženje za sadašnje i buduće naraštaje“, naglasio je župan Flego napomenuvši kako će se nastaviti i s neumornim zalaganjem za fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju.

„Znamo i možemo bolje upravljati svojim razvojem od trome, spore i neučinkovite države, a posla i odgovornosti se nikad nismo bojali. No, ono što želim posebno naglasiti je kako smatram da nas prijedlog novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave vodi u krivom smjeru. Moramo odlučiti želimo li razvojne i jake, europske, ili nazadne i neučinkovite regije. Prijedlog Zakona ukoliko prođe neće usporiti samo Istru, već cijelu Hrvatsku“, zaključio je župan Valter Flego.

Na sjednici je održana prezentacija „Ekonomski i demografski pokazatelji, trendovi i gospodarski potencijal Županije“ temeljene na publikaciji „Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali“ od strane direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize  HGK. Naime, prema HGK indeksu gospodarske snage županija, Istarska županija je prva, nakon Grada Zagreba.

Također, jedna od točaka dnevnog reda bio je i osvrt na razvoj lokalne destinacije Labin-Rabac.

Pri završetku sjednice organiziran je obilazak Resorta za sve sudionike.

Pin It on Pinterest