Miletić predstavio dobru suradnju javnog i privatnog sektora

 

Gradonačelnik Pule Boris Miletić u pratnji direktora Istarske razvojne agencije Borisa Sabattija i pročelnika Ureda Grada Pule Aleksandra Matića susreo se danas u prostorijama Komunalne palače sa slovenskom delegacijom koju čine župani Opštine Nova Gorica, Brda, Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Kanal i Miren-Kostanjevica te direktor Regijske Razvojne Agencije Nova Gorica.

„Pula, kao najveći istarski grad, značajno je kulturno, gospodarsko i znanstveno središte koje ima veliki razvojni potencijal, prvenstveno u vidu turizma i industrije gdje se bilježe pozitivni trendovi“, pojasnio je gradonačelnik Miletić nadodavši kako Grad Pula zajedno sa Županijom i Istarskom razvojnom agencijom ulaže značajne napore kako bi zajednički održali pozitivnu klimu i rastuće trendove pogodne za razvoj poduzetništva. „Ova suradnja dobar je primjer kako javni sektor u svom zajedništvu može putem raznih mehanizama pružiti podršku privatnom sektoru s naglaskom na malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo“, istaknuo je gradonačelnik Pule.

S funkcioniranjem Istarske razvojne agencije, jednom od najuspješnijih agencija u Hrvatskoj, kao i s najznačajnijim projektima i programima koje provodi, slovensku je delegaciju upoznao direktor Sabatti. Prilika je bila to za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi te za razgovor o mogućnosti uspostave suradnje Istre i Slovenije temeljene na projektima iz programa međunarodne i prekogranične suradnje koji se financiraju iz EU fondova. Naime, Istra, kao i slovenska Goriška brda, poznate su vinske regije koje svojim autohtonim proizvodima značajno doprinose promociji turističke destinacije. Svoju uspješnost temelje na sličnim interesima, a razvoj mogu dodatno produbiti zajedničkom suradnjom na raznim međunarodnim projektima.

U ime delegacije, zahvalu na prijemu uputili su župan Opštine Nova Gorica Matej Arčon te Črtomir Špacapan direktor Regijske Razvojne Agencije Nova Gorica koji su podijelili svoja dugogodišnja iskustva u vidu implementacije i provedbe europskih projekata te se pohvalili činjenicom da su Opština koja je uspjela provući najviše europskih sredstava. Naime, Slovenija može kazati kako je poznata po tome što je dobro iskoristila sredstva iz EU fondova za razvoj turizma, izgradnju turističkih objekata, vinskih podruma i druge prateće komunalne infrastrukture u funkciji turizma. Nova sredstva planira usmjeriti ka malim poduzetnicima i na projekte koji se odnose na društvene djelatnosti.

Pin It on Pinterest