Lijepa strana „Erasmus“ razmjene studenata na Politehnici

 

Politehnika Pula već dugi niz godina redovno vrši „Erasmus“ razmjenu studenata između mnogih drugih sveučilišta u Europi. Svake godine odvijaju se po dvije razmjene. Jedna razmjena u zimskome semestru i jedna u ljetnome. Ove godine u ljetnome semestru, došlo je petero mladih studenata iz Poljske. Točnije iz grada zvanog Novy Sacz. Jedan od studenata Politehnike, mladi Stefan Bošnjak poželio je upoznati ih te se potruditi da u njihovom boravku u Puli vide što više zanimljivosti koje naš grad pruža.

Njegovo iskustvo prenosimo u cijelosti:

„Od početka drugog semestra, uvijek sam mislio kako bi bilo lijepo upoznati nekoga iz drugih zemalja. I to se doista dogodilo! Ovi ljudi došli su skroz iz Poljske učiti ovdje, živjeti ovdje tokom cijeloga semestra te vidjeti naš grad i njegovu okolicu. I tada sam pomislio: „Zašto ih ne voditi i pokazati im, koliko lijep naš grad doista je?“ I tako je zapravo naše druženje započelo. Upoznali smo se na prvome satu engleskoga jezika. Vjerojatno ću pamtiti taj dan i sve što se dogodilo nakon cijeli svoj život. Naš prvi zajednički izlazak bio je u Hotel Puli na odličnoj zabavi, i upravo tog dana osjetio sam kako ćemo biti jako dobri prijatelji. Toga dana smo zapravo počeli graditi naše prijateljstvo. Išli smo svugdje, od zajedničkog učenja do odlaska na plažu, od partijanja u lokalnim disco klubovima do gledanja pravih gladijatorskih borbi u središtu našeg Amfiteatra, od Norijade do gledanja utakmica 1. Hrvatske nogometne lige. Nedostajat će mi naše šale tokom nastave na engleskom jeziku, nedostajat će mi naše lekcije učenja Poljskog jezika, nedostajat će mi sve što se događalo tokom semestra. Vi (Klaudia, Anna, Kaska, Tom i Lukasz) ste mi zapravo pokazali, da vani doista postoje izvanredni ljudi, koji više cijene prijateljstvo i dobrotu od novca i mnogih drugih materijalističkih stvari koje velika većina ovdje ne cijeni. Želim vam svima zahvaliti, što ste ovaj već dovoljno težak semestar učinili zapravo jednim od nezaboravnih iskustava u mojem životu.

I upravo ovdje, na obali mora… dolazi kraj našeg druženja. Neću reći da je ovo zbogom, nego ću reći do viđenja, jer sam siguran da ćemo se vidjeti ponovno! Želim vam svima siguran put kući i još jedan puta, hvala vam na svemu, posebno na vašem zajedničkom poklonu meni, koji mi čini veliku čast! Želim vam svu sreću ovoga svijeta!”

Do viđenja!

 

 

 

Pin It on Pinterest