Brtonigla uspješno otputovala u doba starih zanata i žetvene svečanosti

 

Žetvena svečanost u Brtonigli svoje korijene vuće iz daleke prošlosti, kada su u razdoblju žetve, ulicama općine vladali ples, glazba i zabava.

Brtonigla, nadahnuta prošlošću, svoju tradiciju je sačuvala u sklopu manifestacije „U bojama tradicije – Žetvena svečanost“, koja se ove godine održala 09.srpnja.

Posjetitelji su mogli uživati u prezentacijama starih zanata kakvih danas nema više. Na manifestaciji su se izrađivale košare, zdjele, glazbeni instrumenti i još mnogo toga, a bogat je bio i prodajno-izložbeni prostor starih alata i ostalih rukotvorina.

Posebnu pozornost na događaju, privukla je drvena vršilica žita iz 1938. koja je prigodno stavljena u funkciju i koja je priuštila prisutnima pravi spektakl.

Zanimljiva je bila i prezentacija ručne izrade tjestenine, koja govori o njenoj važnosti u povijesti Brtonigle, budući da se u navedenoj općini  nalazila tvornica tjestenine.

Ujedno, bogata ponuda vina, ulja, sireva i ostalih autohtonih proizvoda pružala je nevjerojatno iskustvo okusa, a za zabavu, glazbu i ples pobrinuli su se Trio Saltin, Batana, duo Dante i Anita, puhački orkestar Divača, predstavnici Zajednice Talijana Nova Vas, te mješoviti zbor i ženski zbor Ad libitum Zajednice Talijana Brtonigle.

Dodatnu zabavu pružale su i starinske igre koje su se odvijale ulicama Brtonigle.

Manifestacija je trajala do kasnih večernjih sati, popraćena spontanim druženjem, kakvo priliči razdoblju ‘starih zanata i žetvene svečanosti’.

 

Pin It on Pinterest