Otvoreni 9. Dani stvaralaštva u Puli

 

Sinoć su  otkrivanjem velikog murala  koji priča priču o Puli od antičkog doba do danas u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvoreni  9. Dani stvaralaštva.
Mural je postavljen na jednom od bastijona pulskog Kaštela  na tri stupa visine 220 cm veličine 12 m2  i može se razgledati do proljeća 2018. godine.

9. Dani stvaralaštva  potrajat će sve do 2. kolovoza, a razna kulturna  događanja u sklopu Dana stvaralaštva održavat će se u Puli, Pješčanoj Uvali, Medulinu, Pomeru i Vodnjanu.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber istaknula je edukativni karakter manifestacije i otvorenost građanima, koji su pozvani pridružiti se raznim zanimljivim radionicama na koje je potrebno ponijeti samo svoju kreativnost i dobru volju.
– Riječ je o hvalevrijednoj, kvalitetnoj višetjednoj manifestaciji od velikog znacaja za lokalnu zajednicu prije svega zbog brojnih edukativnih radionica  ali i onoga  što nam je vrlo vazno zbog svima dostupnih i prilagođenih aktivnosti…uključivosti, pristupačnosti,  otvorenosti prema široj populaciji od djece pa do nasih sugrađana s posebnim potrebama te sugrađana  treće životne dobi… namijenjena je svima bez obzira na prethodno stecena znanja, vještine, mogućnosti. – naglasila je Kamber.

Ove će godine Dani stvaralaštva velikima i malima ponuditi više od 20 raznolikih umjetničkih aktivnosti.
Deveti dani stvaralaštva nude šest različitih radionica, sedam izložbi, tri programa za djecu i četiri humanitarna događanja. Iskoristio bih priliku da pozovem građane da dođu u što većem broju na otvorenje 9.

Među programima, Igor Fabris iz udruge Art Studio, Istaknuo je i izložbu radova Meri Drndić, inače korisnice Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula, posebice stoga kako bi shvatili da i osobe s poteškoćama u razvoju mogu kreativno stvarati i sudjelovati u ovakvim programima. Uz cjelokupni program, uvijek su rado posjećene radionice “Mali stvaraoci” namijenjene djeci. Te će se radionice ove godine održavati u Vodnjanu, Puli i Medulinu, i to redom 8., 16. i 22. srpnja. Odličnu posjećenost iz godine u godinu bilježe i radionice keramike, koje i ove godine vodi Sonja Milotić Šesto.
– Mislim da su Dani stvaralaštva ostvarili prvotnu zamisao koja nas je vodila pri njihovom organiziranju. Iako uvijek imamo i nove polaznike, svake godine imamo i one koji nam se uvijek rado vraćaju da dodatno usavrše naučene vještine, jer se vrlo lako zaraze keramikom. Ove godine radionica mozaika trajat će tri dana, pa će imati više prostora za učenje. Mali stvaraoci su posebno dragi, jako su spretni i mnogi nisu ni svjesni što mogu raditi djeca od 7, 8 ili 9 godina, istaknula je Milotić Šesto.
Vesna Jaklin Pantić ove će godine voditi radionicu dekoracije keramike u trajanju od nekoliko sati, a njeni će se batici na svili, zajedno s radovima u keramici, moći pogledati na izložbi 16. srpnja u prostorijama Europskog centra za mir i razvoj, gdje će zajedno s Majom Fond Cirman izložiti svoje radove pod nazivom “Priče dalekih svjetova”.
Humanitarni arT-SHIRT
Uz sve navedeno, svi kreativci i osobe koje imaju barem malo dara i volje za crtanje i slikanje, pozvani su da se odazovu radionicama oslikavanja majica “arT-SHIRT” u Vodnjanu, Puli i Medulinu, a njihovi će se radovi prodavati 28. srpnja u Artstudio Gallery, s početnom cijenom od 50 kuna, budući da će sav prikupljeni prihod od prodaje majica ići Udruzi za autizam Istra. Svi zainteresirani za radionice mogu pronaći više informacija na Internet stranici www.artstudio-pula.hr ili na broj telefona 091-514-24 69.

Pin It on Pinterest