Župan Flego izabran za zamjenika predsjednika Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju

 

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je jučer, u Bruxellesu, na 123. Plenarnoj sjednici Odbora regija, tijekom koje je izabran za zamjenika predsjednika Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju (ENVE). Župan Flego izrazio je zadovoljstvo što će do ožujka 2020. godine, koliko mu traje mandat, imati priliku obnašati ovu značajnu funkciju.

„Standardi zaštite okoliša EU-a među najvišima su u svijetu, a naša je zajednička misija i dužnost nastaviti provoditi učinkovite ekološke politike. O njima ovisi budućnost naše djece i generacija koje će uslijediti“, naglasio je istarski župan dodajući kako upravo regije igraju važnu ulogu u promicanju održivog razvoja na svojim područjima.

ENVE povjerenstvo jedno je od 6 povjerenstava koje djeluje u sastavu Odbora regija Europske unije, a bavi se pitanjima klimatskih promjena, energije iz obnovljivih izvora, politike okoliša i nove energetske politike.

Tijekom održane sjednice izabran je i novi predsjednik Odbora regija – Karl-Heinz Lambertz iz Belgije koji je, obraćajući se prisutnima, istaknuo kako Unija treba više osluškivati građane time što će više uključivati lokalne i regionalne vlade.

Sjednici je prisustvovao i povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas s kojim su članovi Odbora regije razgovarali o budućim EU fondovima namijenjenima istraživanju i inovacijama.

U Bruxellesu je tijekom jučerašnjeg dana održana i sjednica Izvršnog odbora Jadransko-jonske euroregije, kojoj je prisustvovao i istarski župan. Na sjednici su učlanjene dvije nove regije – Kalabrija i Zapadna Hercegovina, te su definirani zajednički prioritetni projekti kako bi ih se što učinkovitije pripremilo za nadolazeće EU fondove. Poseban naglasak stavljen je na izvještaje o učinjenom po komisijama te budućem radu istih.

Župan Flego je održao i niz bilateralnih razgovora s talijanskim kolegama o svim kandidiranim projektima Istarske županije na programe prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

 

Pin It on Pinterest