Predstavljen 64. Pulski filmski festival

 

Danas s početkom u 11.00 sati, održana je konferencija za medije festivalske direkcije 64. Pulskog filmskog festivala.

Ovogodišnji program festivala i sva popratna događanja, novinarima su predstavili ravnateljica festivala gđa. Gordana Restović i umjetnički ravnatelj g.Zlatko Vidačković

Ove godine na filmskom festivalu biti će predstavljen rekordan broj filmova: čak 170 filmskih naslova, od toga 88 premijera u 15 različitih filmskih programa na 20 lokacija. Na ovogodišnjem festivalu očekuje se preko 60 000 posjetitelja.

Osim dosadašnjih lokacija prikazivanja filmova, ove godine je otvorena i nova lokacija, a to je na plaži Ambrela. Program Ambrela – Kino uz more nastavak je programa Dizalica koji je porinut na 61. pulskom filmskom festivalu, a posebno je namijenjen mladima, koji će projekcije filmova moći gledati s ležaljki ili iz mora. Novina na ovogodišnjem festivalu je i gastro ponuda koja će za posjetitelje biti u Titovom parku do kasno u noć.

Novost 64. festivala je i mobilna aplikacija, na kojoj osim kompletnog programa ovogodišnjeg festivala, možete zaigrati i nagradnu igru: „Ne grebi i osvoji“.

„S obzirom na to da je publika najveća filmska zvijezda Festivala, večeras će ih i u Areni dočekati iznenađenje. Moći će proći kroz kutiju, te će se njihova zrnata slika pojaviti na filmskom platnu“, najavila je Restović.

Kao i prijašnjih godina, festival ima i puno popratnog sadržaja, poput glazbenih programa, izložbi, radionica za djecu i još puno toga.

Zlatko Vidačković nakon predstavljanja 3 nove natjecateljske kategorije, naglašava da je ove godine u nacionalnom programu 15 premijera filmova, dok ih je prošle godine bilo samo 5.

Umjetnički ravnatelj po pitanju međunarodnog programa, kaže da je broj filmova u odnosu na prošlu godinu poduplan. Sve europske države predstavljaju se na festivalu sa bar jednim filmom, te g. Vidačković ističe da je ove godine Češka zemlja prijatelj filmskog festivala, te će filmovi iz te države biti zastupljeni u više programa.

  1. Vidačkovič podsjeća da je u Pulski filmski festival najveći i najdugovječniji festival nacionalnog filma na svijetu.

Svečano otvaranje započinje na Crvenom tepihu, ispred pulske Arene, u 20 i 30 sati kojim će prošetati gosti festivala, filmske ekipe, visoki uzvanici i direkcija Festivala. Zatim će uslijediti program svečanog otvaranja u Areni u 21 i 30 sati čiji će voditelji biti Iva Šulentić i Ivan Vukušić, a službeno će ga otvoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Čast da filmski otvori 64. Pulski filmski festival pripala je filmu Lavina redatelja Stanislava Tomića.

( S.V.)

Pin It on Pinterest