Izvješće Policijske uprave istarske o sigurnosnom stanju za protekli vikend

 

Uzgajali marihuanu

Buzetska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjim talijanskim državljaninom i 47-godišnjom hrvatskom državljankom te je utvrdila sumnju da su počinili kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama. Policijski službenici su temeljem operativnih saznanja, u jutarnjim satima, 14. srpnja  na području Buzeta uhitili muškarca i ženu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo. Temeljem naloga  nadležnog suda obavljena je pretraga stana i automobila koje osumnjičeni koriste te je pronađeno 9 stabljika konoplje (veličine od 14 do 65 cm) zasađene u plastične posude,  389,6 grama mješavine maslaca i marihuane, 6,10 grama marihuane te oprema za uzgoj marihuane. Osumnjičeni su 15. srpnja privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske.

 

Priveden zbog droge

Rovinjska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom iz Rovinja te je utvrdila sumnju da je počinio kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama. Naime, policijski službenici su 14. srpnja zatekli mladića  u autokampu u Rovinju pri čemu je odbacio ruksak te je pokušao pobjeći. Policijski službenici su ubrzo sustigli i uhitili mladića  zbog sumnje da je počinio kazneno djelo. Temeljem naloga nadležnog suda obavljena je pretraga ruksaka u kojem je pronađeno 22 komada pvc smotuljaka s ukupno 89,65 grama marihuane te nekoliko stotina kuna. Također, u sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana u kojem osumnjičeni boravi te je pronađeno 0,55 grama marihuane, drobilica za usitnjavanje marihuane i  precizna digitalna vaga.

Osumnjičeni je 15. srpnja priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

 Namjerno izazvao požar automobila

Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje te je utvrdila sumnju da je 36-godišnjak počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom i prijetnju. Muškarca se sumnjiči da je 14. srpnja oko 22,40 sati u Krležinoj ulici u Puli namjerno zapalio automobil Toyota Auris, talijanske nacionalne oznake, u vlasništvu 48-godišnjeg talijanskog državljanina, čime ga je oštetio za više desetaka tisuća kuna. Istraživanjem je utvrđeno da je tom događaju prethodio verbalni sukob u kojem je 36-godišnjak fizički napao 48-godišnjaka te mu uputio ozbiljne prijetnje. Osumnjičeni je 15. srpnja u večernjim satima priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

 

Prijavljen za krađe iz trgovina

Pazinska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom te je utvrdila sumnju da je počinio kazneno djelo krađa. Sumnjiči ga se da je 15. srpnja oko 10,30 sati u trgovini u Ulici Šime Kurelića otuđio razne kozmetičke proizvode čime je oštetio vlasnike za više stotina kuna. U trenutku kada se pokušao udaljiti, zaustavio ga je djelatnik te zadržao do dolaska policijskih službenika. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osim te krađe počinio još dvije. Naime, prethodno je u Ulici 25. rujna, iz dvije trgovine otuđio kozmetičke i prehrambene proizvode, čime je oštetio vlasnike za više stotina kuna. Protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava u redovnom postupku.

Osumnjičeni za krađu

Porečka je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom, 52-godišnjakom i 22-godišnjakom te je utvrdila sumnju da su počinili kazneno djelo krađa.  Sumnjiči ih se da su 22. lipnja u Kukcima kraj Poreča otuđili stroj za pranje i kosilicu čime su oštetili 48-godišnju vlasnicu za više stotina kuna.

 Požari na otvorenom prostoru

Jučer oko 9,50 sati, policija je zaprimila dojavu o požaru  između Peroja i Batvači. Na mjesto događaja su izašli djelatnici JVP Pula, te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vodnjana, Peroja,  Medulina i Fažane. Također, u gašenje požara oko 12,40 sati uključio se i kanader završio s gašenjem u 13,30 sati, kada je požar lokaliziran. U  požaru je izgorjelo oko 10-ak hektara trave i niskog raslinja te nije prijetila opasnost za ljude i imovinu.  Na mjestu događaja ostali su djelatnici JVP Pula, radi osiguravanja požarišta, a policijski službenici će tijekom današnjeg dana obaviti očevid.

U posljednja dva dana je na području Policijske uprave istarske evidentirano nekoliko  požara na otvorenom prostoru.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe.  Kako bi se spriječilo da se prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru,  plamen proširi na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti:

tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;

loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;

oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:

ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;

uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);

spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;

nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;

u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.

Teže ozlijeđen pješak u Pazinu

U petak oko 11,45 sati u Ulici Jurja Dobrile u Pazinu, teže je ozlijeđen pješak. Nesreća se dogodila kada je 74-godišnjak neoprezno stupio na obilježeni pješački prijelaz pri čemu je u njega udario teretni automobil MAN, pulske registarske oznake kojim je upravljao 53-godišnjak. U nesreći je pješak teže ozlijeđen te mu je pomoć pružena u OB Pula gdje je zadržan na liječenju.

Teže ozlijeđen motociklist u Labinu

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu,  15. srpnja oko 15,10 sati na području Labina jedna je osoba teže ozlijeđena. Ne  sreća se dogodila kada je 31-godišnjak upravljao motociklom Ducati,  riječke registarske oznake iz smjera trajektnog pristaništa Brestova u smjeru državne ceste D-66. Po izlasku iz desnog zavoja, vozač je započeo pretjecati kolonu vozila te je uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad motociklom, prešao na suprotnu stranu kolnika gdje se sudario s automobilom VW, slovenske nacionalne oznake kojim je upravljao 59-godišnji slovenski državljanin. Od siline udarca, motocikl se prepolovio. Ozlijeđenom motociklistu pružena je pomoć u riječkoj bolnici gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju.

Teže ozlijeđen u prometnoj nesreći

U subotu oko 6 sati se na cesti Vrsar- Flengi dogodila prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđena jedna osoba. Nesreća se dogodila kada je 43-godišnjak pod utjecajem alkohola od 0,74 g/kg upravljao automobilom Opel, pulske registarske oznake, iz smjera Vrsara u smjeru mjesta Flengi. Zbog neprilagođene brzine, vozač je izgubio nadzor nad automobilom, sletio van kolnika te udario u stablo. Nakon udara u stablo, automobil je u potpunosti izgorio. Ozlijeđenom vozaču pružena je pomoć u OB Pula gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju.

Pin It on Pinterest