Izložba „Od ognjišta do gondole“ od subote 15.7.2017. u Medulinu

 

Prošle je subote, 15.7.2017., u Medulinu svečano otvorena izložba „Od ognjišta do gondole“,o povijesti stanovanja u 19. i 20. stoljeću.
Okupljenim su se uzvanicima, gostima i posjetiteljima obratili općinski načelnik Goran Buić i autorica izložbe, djelatnica Općine Medulin, Ines Savić, ističući svoje veliko zadovoljstvorealiziranim projektom etnografske zbirke koja u prostoru Multimedijalnog centra OpćineMedulin svojim privremenim postavom objedinjuje više od šest stotina najraznovrsnijih predmeta karakterističnih za obiteljske domove prošlog vremena, a koje je za ovu priliku iz svojih zbirki i domova velikodušno posudilo sedamdeset mještana i obitelji iz Banjola,Pomera, Vinkurana, Premanture i Medulina, uz nekoliko predmeta posuđenih iz Pule.

U prigodnom su programu na medulinskoj placi sudjelovale male plesačice Plesnog studijaPirueta iz Medulina i mini zbor Miće Medulinke, pod vodstvom Paole Šimunović te pjevačimedulinske Župe sv. Agneze pod vodstvom profesorice Mirjane Grakalić.
Izložba „Od ognjišta do gondole“ pravi je vremeplov prepun boja i tekstura koji posjetiteljima omogućuje šetnju kroz sjećanja iz djetinjstva i zasigurno će izmamiti osmijeh na lice svima koji će zaviriti u predstavljenu kuhinju, spavaću sobu ili gospodarske prostorije, prisjećajući se svojih baba, dida, pranonića koji su svima nama u naslijeđe dali svoje dragocjenosti kao i obične svakodnevne predmete, koji su danas osnova naše materijalne baštine i zajedničkog
kulturnog identiteta.

U multimedijalnom centru Općine Medulin na placi u Medulinu, posjetitelji će do konca kolovoza, svakodnevno, uz slobodan ulaz, u vremenu od 19 do 22 sata, moći vidjeti i osjetiti detaljan prikaz načina života generacija koje su na području općine Medulin živjele prije stotinu i više godina, te se prisjetiti ili upoznati s uporabnim i dekorativnim predmetima objedinjenim u skladne cjeline stambenih prostorija. Predstavljeni su i raznovrsni alati i predmeti korišteni u nekadašnjim obrtima, zanatima, gospodarstvu. Izložba daje uvid i u tehnološki razvoj, uvođenje struje, pionirske korake radio prijemnika i televizije u kući te etnografske elemente koji su vezani za običaje. Segment izložbe predstavlja i povijest djetinjstva, kroz otkrivanje zaboravljenih ili danas već jako rijetkih igara i igračaka koje vezuju sve generacije odrasle na ovom prostoru u posljednjih dvije stotine godina.

Popraćena je i obogaćena tekstovima prevedenim na talijanski, engleski i njemački jezik te fotografijama iz kućanstava iz mjesta današnje općine Medulin. Od rujna do konca listopada izložba će biti otvorena za posjete uz najavu te za organizirane
posjete vrtića i škola s područja općine, Pule i šire okolice. Izložbu “Od ognjišta do gondole” o povijesti stanovanja u 19. i 20. stoljeću, organizirala je u suradnji sa svojim mještanima Općina Medulin. Autorica izložbe je Ines Savić. U oblikovanju
i tehničkom postavu uz autoricu su sudjelovali povjesničar Andrej Bader, Sonja-Barbara Bader te Nenad Cukon. Grafičko oblikovanje i tekstove potpisuje Andrej Bader, a na strane ih je jezike prevela Iva Juričić. Autorske fotografije izradila je Lara Vujica. Grafička priprema i obrada u izvedbi su tiskarskog obrta ASAP iz Pule.

Izniman je doprinos mještana općine Medulin ovom projektu, oni su stvarni čuvari naše povijesti, baštine i identiteta. Posudbom predmeta iz svojih domova omogućili su postav izložbe u Multimedijalnom centru Općine Medulin te njegovu potpunu preobrazbu. Predstavljena će zbirka mještanima, domaćim i stranim posjetiteljima te našim najmlađima, djeci vrtićke dobi i školarcima omogućili šetnju vremeplovom nazvanim „Od ognjišta dogondole“.
Niže su navedeni svi koji su posudili predmete i fotografije za postav etnografske zbirke u 3mc-u: Medulin

Emilija Jelenković, rođ. Lorencin, Damir Dragun, Nenad Cukon i Lara Vujica s obitelji, Klaudia Leverić s obitelji, Gracijano Sironić, Iris Laštrić i Marija Savani, rođ. Radošević, Gabrijela Cukon, Marina Kirac s obitelji i Jadranka Kirac s obitelji, Vlado i Maria Tušek, Danilo i Mirela Ružić, Sonja Vojak, Anica Ramić, Foška Rajković, Vlado i Božica Siladić, Kristijan Siladić, Dean Folo, Aurelija Peteh, rođ. Leverić, Željko i Božica Golub, Davorka Vukalović, rođ. Bertanjo, Flavio Cukon, Mara Lazarić s obitelji, Milojka Jadreško s obitelji, Nevenka Savić, Srećka Vojak, Ivica Grakalić, Milka Radošević, Vesna Privrat, Loredana Krepčić, Angela Lorencin, Siniša Lorencin s obitelji, Dean Lorencin, Andrej i Sonja-Barbara Bader, Anita Ukotić – Kaligova, obitelj Grbeši, Delija Klarić, Željka Đurić, Milena Mandić, Gemma Stramigoni s obitelji, Rajka Polić, Sanda Popović, Marija Peruško, Mirna Grakalić,Vlasta Lorencin Petrović, Ivan Božac, Zvjezdana Oreški, Irena Buić Mitrović

Premantura
Neven Skoko s obitelji, Silvija Bader Božić, Dejana Brajković, Giorgina Aničić, Željka Pavić

Vinkuran
Tea Radovanović, Mladenka Popović Rosanda, Katja Velkavrh

Pomer
Ljubomir Žufić

Banjole
Ana Mišković s obitelji

Pula
Damir Ritoša, Amir Musemić, Suzana Racan Stern

Ručni radovi:
Pok. Jela Grakalić, pok. Ana Šipek, Milena Mandić, Ana Mandić,

Aurelija Peteh, Emilija Jelenković, Mirela Ružić
Pravni subjekti:
Hrvatska pošta, Poštanski ured Medulin ,Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

 

Pin It on Pinterest