Predstava “Gastarbajterski Božić” – 23.07. u Medulinu

 

U nedjelju 23. srpnja 2017. godine održati će se izvedba predstave Glumačke družineHistorion “Gastarbajterski Božić” s početkom u 21 sat na placi u Medulinu.
Ulaz je slobodan!

O PREDSTAVI:
Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri. To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini. Danas čeznu samo za mirovinom.Humor, ironija, emocije, čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj vješto napisanoj komediji s elementima melodrame.

Marija i Jozo – naši junaci iz istog su zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena. Zbivanje je smješteno u prepoznatljivo okruženje sadašnjice, jer i danas, kao i nekad Hrvati
napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom.

Isti su to gastarbajteri kao oni od jučer, ovi današnji ili oni od sutra… Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena jepobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog
preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini.

GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ rani je dramski tekst Mate Matišića, napisan baš za Božić, prije 29 godina. Inspiriran je tekstom Petera Turinija: JOZEF i MARIJA.
Matišićev je tekst svoju premijeru doživio 1988. godine pod imenom BOŽIĆNA BAJKA.

Autor: Mate Matišić
Redatelj: Zoran Mužić
Scenografija: Miljenko Sekulić
Producent: Zlatko Vitez & GD Histrion
Izvođači: Ankica Dobrić, Joško Ševo i Zlatko Vitez

Pin It on Pinterest