Započinje MALIN FEST – idealan spoj tradicije i zabave kroz interaktivni sadržaj za obitelj

Danas, 25. srpnja 2017. god. je na konferenciji za medije predstavljen MALIN FEST – festival koji objedinjuje tradiciju i zabavu kroz interaktivni sadržaj za obitelj. Festival su u vijećnici Općine Medulin predstavili: Suzana Racan Stern, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Medulin, Katia Ereš voditeljica LAGUR-a „Istarska batana“, Slavica Tobok Kandić, koordinatorica projekta u ime IRTA d.o.o. te Morena Milevoj, koordinatorica promidžbe također u ime IRTA d.o.o.

Pročelnica Suzana Racan Stern u ime Općine Medulin istaknula je važnost podržavanja i održavanja ovakvih manifestacija i festivala na području Općine Medulin te istaknula da je festival namijenjen, djeci, lokalnom stanovništvu kao i turistima. Slavica Tobok Kandić predstavila je prvi dan MALIN FESTA, ali i cjelokupni program festivala koji će se održavatisvake srijede i u mjesecu kolovozu. Festival pod nazivom MALIN FEST ove godine premijerno započinje u srijedu, 26.07. u 19 h
na trgu pokraj novoobnovljene vjetrenjače u Medulinu, a održavat će se svake srijede u mjesecu kolovozu, 2.08., 9.08., 16.08., 23.08. i 30.08.2017. Festival će svojim interaktivnim sadržajem koji sjedinjuje tradiciju i zabavu privući sve one posjetitelje željnedrugačije zabave za cijelu obitelj.

Program će svake srijede u 19h započeti razgledavanjem malina te prezentacijom prerade žitarica, a program će se odvijati na čak četiri jezika (hrvatski, talijanski, njemački i engleski) kako bi bio jednako zanimljiv i mještanima i turistima. Nakon razgledavanja malina i prezentacije prerade žitarica program se nastavlja interaktivnim radionicama koje će održavati udruge sa područja općine Medulin: „Fenoliga“, „Medulin Art“, „Luisa Art“.
Na interaktivnim radionicama će posjetitelji moći naučiti ponešto o običajima i tradiciji ovoga kraja. Interaktivne radionice doista su raznolike i inovativne stoga će prezentaciju pletenja ribarskih mreža te radionicu proučavanja morskih organizama vodit udruga „Fenoliga“, dok će radionicu izrade suvenira za djecu voditi ‘Medulin Art’, a radionicu osnova izrade i ukrašavanja keramike „Luisa Art“. Sve su radionice inspirirane malinom ili životom oko malina, kako bi se posjetiteljima što više približili tradicijski običaji medulinskog porta.

Domaćica cijelog festivala biti će mlinarica Ivana, a detaljnije će priču o povijesti malina i dolasku braće Pošić predstaviti Istra Inspirit kroz lutkarsku predstavu. Zanimljivost je svakako da će se najmlađi posjetitelji nakon predstave moći slikati na „Foto pointu“ sa lutkama iz predstave te tako ponijeti sa sobom uspomenu sa MALIN FEST-a. Nakon interaktivnih radionica slijedi program namijenjen onim malo starijima te će se posjetiteljima predstaviti plesna škola „Rosso Latino“, a imati će i mogućnost naučiti zanimljive plesne korake. Zabavni program će se nastaviti s DJ-em i zanimljivom ponudom hrane i pića. Organizatori MALIN FEST-a su Općina Medulin, LAGUR – „Istarska batana“ i IRTA d.o.o., unutar koje se provodi projekt Istra Inspirit koji će također animirati posjetitelje festivala edukativno – zabavnim sadržajem.

Voditeljica LAGUR-a Katia Ereš istaknula je da LAGUR „Istarska batana“ kao institucija čija je svrha djelovanja upravo poticanje ribarstva i s ribarstvom povezanim djelatnosti, pozdravlja održavanje ovakvih manifestacija koje kroz edukaciju ističu važnost ribarstva na području Općine Medulin.

– „Strategija ribarstva područja LAGUR-a, u koje spada i Općina Medulin potiče upravo održavanje manifestacija koje za cilj imaju skrenuti pozornost domaćeg stanovništva, ali i turista i posjetitelja općine, na riblje našeg podneblja, načine ulova, ali i pripreme ribe. MALIN FEST svojevrstan je uvod u višednevni Malin in Medulin Fest koji će se u organizaciji LAGUR-a Istarska batana, uz podršku Općine Medulin održati u dječjem tjednu – prvom tjednu listopada ove godine, na kojem će se kroz nekoliko različitih doživljaja posjetiteljima, ali i lokalnom stanovništvu nuditi neponovljiv doživljaj medulinske tradicije povezane sa ribarstvom. Baština i tradicija biti će promovirane kao inspiracija za inovativne ponude posjetiteljima: lokalnu kuhinju, edukativne radionice za djecu i odrasle, izložba alata i tradicionalnih načina ribarstva, folklor i glazbeni program, sa naglaskom na gastronomski i kulinarski aspekt, a sa svrhom isticanja značaja i važnosti proizvoda ribarstva, sa krajnjom svrhom povećanja prepoznatljivosti ribljih proizvoda među lokalnim stanovništvom i posjetiteljima, te stvaranje uvjeta za valorizaciju bogate ribarske tradicije i baštine“, istaknula je Katia Ereš.

Malin Festom koji se vodi pod sloganom ‘jedinstveni spoj tradicije i zabave’ želi se postići sinergija između tradicijskih običaja i modernog izričaja, povijesti i sadašnjosti u jednoj emociji te autentičnog doživljaja za sve posjetitelje.
Morena Milevoj na samom se kraju zahvalila Općini Medulin na podršci i suradnji u ovome projektu te pozvala sve posjetitelje da prate Facebook stranicu „Malin na vitar“:
https://www.facebook.com/malininmedulin/ na kojoj će se objavljivati sve novosti i najave, kao i istoimeni Instagram profil na kojem će se moći objavljivati fotografije koristeći „hashtag“ #malininmedulin.

Pin It on Pinterest