Usvojena izvješća o poslovanju gradskih trgovačkih društava i ustanova

 

Na jučerašnjoj 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule usvojena su izvješća o poslovanju svih gradskih ustanova i svih trgovačkih društava za 2016. godinu. Usvojeno je i izvješće o radu Javne vatrogasne postrojbe Pula, a tom je prilikom pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalio svima koji su sudjelovali u nedavnom gašenju velikog požara u Dalmaciji.

Vijećnička pitanja otvorila je Diana Kukić Dasko (IDS-HNS-ISU-Zeleni) koju je zanimao komentar gradonačelnika na zamjetnu povećanu poduzetničku aktivnost u Puli. „Poduzetnički trendovi u Puli su iznimno pozitivni i o tome svjedoče brojke Zavoda za zapošljavanje i Državnog zavoda za statistiku. Prema tim  brojkama, Pula trenutno ima tek 3 posto nezaposlenih, a pored toga Istarska županija jedina u državi među svim jedinicama regionalne uprave ima pozitivne migracijske trendove, odnosno više doseljavanja, nego iseljavanja. Još uvijek imamo puno neiskorištenog potencijala, pritom mislim na imovinu u vlasništvu države, poput bivše vojne imovine koja bi se trebala staviti u funkciju čime se omogućilo otvaranje novih radnih mjesta. Spomenut ću samo napušteni vojni aerodrom, gdje već postoji sva potrebna  infrastruktura. Zato držim da je potrebna decentralizacija i spuštanje ovlasti na lokalnu razinu koja najbolje zna kako i na koji način iskoristiti vlastite resurse“, kazao je pulski gradonačelnik.

Vijećnik Mirko Jurkić (HDZ) upitao je direktora Pula Herculanee d.o.o. Igora Starog o pojavi žohara u sustavu kanalizacije u naselju Veruda Porat, pri čemu je direktor odgovorio kako je za razliku od prošle godine, situacija po tom pitanju znatno bolja. Stari je naglasio kako se deratizacija i dezinsekcija provode dvaput godišnje te ukoliko se potvrdi da je doista riječ o masovnoj pojavi, tada će se primijeniti pojačane mjere.

Direktora Pula Herculanee d.o.o. vijećnica Gordana Ferenčić (IDS-HNS-ISU-Zeleni) pitala o primjeni novog načina prikupljanja otpada u starogradskoj jezgri, pri čemu je direktor Igor Stari odgovorio kako su na pet lokacija u centru grada postavljene podzemne posude te kako je to tek dio aktivnosti na uspostavi cjelokupnog sustava selektivnog prikupljanja otpada. Dodao je kako je podijeljeno 1.300 ključeva obiteljima u centru grada čime su se privatni subjekti odvojili od poslovnih, a reakcije su mahom pozitivne.

Pitanje rješavanje odvodnje u naselju Lokvera postavio je Radenko Ognjenović (SDP-HSU-SDSS-HSLSS) pri čemu je pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić kazao kako je osnovni preduvjet rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te kako Grad Pula u suradnji s Hrvatskim vodama rade na rješavanju tog pitanja.

Brunu Jovanović (IDS-HNS-ISU-Zeleni) zanimalo je hoće li i kada Grad pristupiti sanaciji Ulice Bože Gumpca u Šijani, pri čemu je pročelnik Giordano Škuflić odgovorio kako bi prema planu uređenje ulice sa svom potrebnom infrastrukturom trebalo započeti krajem ove godine.

Jučer je usvojena i odluka o izradi II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Max Stoja, a usvojen je i zaključak o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada dječjih vrtića Mali svijet, Pula i Rin Tin Tin. Donesen je zaključak o utvrđivanju prijedloga za imenovanje sudaca porotnika Županijskog suda u Puli te i Odluka o izboru članova Odbora za ostvarivanje prava talijanske autohtone zajednice.

Ostale odluke i dokumente s jučerašnje sjednice možete pronaći na web stranici Grada Pule www.pula.hru rubrici Gradsko vijeće.

Pin It on Pinterest