Održana Regata tradicijskih barki Fažana – Brijuni

 

U subotu, 29. srpnja, održana je 6. Fažanska regata tradicijskih barki. Plovilo se najprije duž Fažanskog kanala s vjetrom u jedra od lukobrana do okreta kod Perojske šume, pa natrag kontra vjetra do Fažane i na kraju preko kanala do luke Velikog Brijuna. U kategorijama batane, pasare, guca i gajete natjecalo se 16 barki iz obalnih mjesta Istre i Kvarnera. Najbrža je bila rovinjska batana „Pierina“ (RV 1655) Enia Cherina, a u kategoriji kvarnerskog guca, lovranska brodica „Kade si?“ (OP 973) kormilara Franka Sirotnjaka. U kategoriji pasare slavio je Milutin Kinkela iz Opatije (OP 392), a u kategoriji gajete Pino Diminić iz Raše (RŠ 36) s brodicom Amphytrite.

Svi su sudionici regate uz natjecateljski duh pokazali svoje plovidbene vještine i znanje o moru, vjetru i obalnoj tradiciji našeg kraja. Bila je to jedinstvena prilika za razgledavanje tradicijskih brodica i pokoje pitanje kormilarima, iskusnim jedriličarima. Vrijednost ove revijalnonatjecateljske regate jest upravo valorizacija, očuvanje i promicanje maritimne baštine Istre i Kvarnera.

Regatu je organizirao Jedriličarski klub Brioni iz Fažane uz podršku Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, Općine Fažana, Turističke zajednice Općine Fažana i Javne ustanove Nacionalni park Brijuni.

Pin It on Pinterest