Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Puli

 

Predstavnici Grada Pule predvođeni gradonačelnikom Borisom Miletićem, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pule Tizianom Šošićem i pročelnikom Ureda grada Aleksandrom Matićem, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, jutros su tradicionalno položili vijence pred središnjim križem na pulskom gradskom groblju, a potom i na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na rivi, u Parku Franje Josipa.

Vijence su položili i predstavnici Istarske županije, policije, vojske i udruge branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata, kao i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Nakon polaganja vijenaca održan je 5. Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije od parka Franje Josipa do Doma hrvatskih branitelja gdje je održana i prigodna svečanost. Na Mimohudu je sudjelovalo više od tisuću sudionika – od branitelja, predstavnika istarske policije, MORH-a do pripadnika Časničkog zbora, interventne policije i vatrogasaca do zamjenika župana Istarske županije Fabrizia Radina, te ostalih istarskih gradonačelnika, načelnika i čelnika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u spomen na veliku vojnu pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj je datum, 1995. godine, Hrvatska vojska oslobodila okupirani povijesni grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije, a Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

 

Pin It on Pinterest