2. Međunarodni Pula Jazz Festival

 

Drugu godinu za redom udruga Kulturna inicijativa pod vodstvom svjetski poznatog saksofonista Olega Kireyeva organizira Međunarodni Pula Jazz Festival.  Uvertira u sam festival započinje 25. srpnja nastupom Olega Kireyeva i Pula Jazz Banda. Spomenuti glazbenici će nastupiti u još dva navrata, 1. i 8. kolovoza, a glavne večeri festivala su 13., 14. i 15. kolovoza.

Nakon prošlogodišnjeg prvog festivala na kojem su nastupili međunarodno priznati glazbenici iz svijeta jazz i etno izričaja, drugo po redu izdanje donosi još šareniju paletu umjetnika koji u svoj jazz unose note narodnog izričaja. Tako će se na repertoaru ovogodišnje manifestacije pronaći melodije iz Kine, Izraela, Rusije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Hrvatske, ali i mnogih drugih zemalja s četiri različita kontinenta.

U hladu stoljetnih borova koji krase gradski vrt Doma Hrvatskih Branitelja, spoj naizgled nespojivih glazbala obogaćen najljepšim vokalima svim će posjetiteljima priuštiti večeri ispunjene kvalitetnim izvedbama koje će zadovoljiti i najzahtjevnije uho, ali i emociju koja obuzima duh i tijelo. Tri dana za redom strogi centar Pule obuzet će istinski doživljaj u kojem će se ispreplitati specifični zvuci gitare, glasovira, saksofona, trube i drugih instrumenata u kompozicijama jazza, fuzije, latinske
glazbe, ali i mnogih drugih specifičnih i prepoznatljivih stilova. Svaki od tri datuma predstavlja različite glazbenike, a vrhunac festivala je posljednja večer na kojoj će nastupiti svi sudionici.

Dosegnite eleganciju, sklad i kulturu jazza na ljetnom Međunarodnom Pula Jazz Festivalu! Početak koncerta u 20:00 h.
Ulaznice su dostupne u tri kategorije:
– VIP na terasi za stolovima s najboljim pogledom na pozornicu uz mogućnost korištenja usluga
restorana – 100,00 kn / 14 €
– Parter prva kategorija – sjedeća mjesta ispred pozornice, od prvog do trećeg reda – 70,00 kn / 9 €
– Parter druga kategorija – sjedeća mjesta ispred pozornice, od četvrtog do desetog reda te stajaća
mjesta – 50,00 kn / 7 €
Ulaznice su dostupne online na web stranici festivala, kao i na svim prodajnim mjestima i u sustavu Eventima.

Program Međunarodnog Pula Jazz Festivala 2017.:
25/07/2017.
Oleg Kireyev i Pula Jazz Band (RUSIJA/HRVATSKA)
01/08/2017.
Oleg Kireyev i Pula Jazz Band (RUSIJA/HRVATSKA)
08/08/2017.
Oleg Kireyev i Pula Jazz Band (RUSIJA/HRVATSKA)
13/08/2017.
Boro Lukich Trio (gitara, jazz, HRVATSKA)
Tal Babitzky Quartet (glasovir, fuzija, jazz, IZRAEL)
Denise Thimes (vokal, jazz, USA)
14/08/2017.
Artie Roth Trio (double bass, KANADA)
Luo Ning Trio (glasovir, jazz, latino glazba, KINA)
Max Kochetov & Branko Sterpin Quartet (saksofon, truba, SRBIJA/HRVATSKA)
15/08/2017.
Oleg Kireyev Quartet (saksofon, jazz, SRBIJA/HRVATSKA)
Chui (jazz, fuzija, HRVATSKA)
Alex Brajković’s Mukhtay (jazz, ITALIJA/NIZOZEMSKA/HRVATSKA)
Gala koncert sudionika festivala

Tal Babitzky jazz, klavir. Izrael

Tal Babitzky je skladatelj, aranžer i pijanist. Skladao je stotine instrumentala i pjesama. On je umjetnik jazz-fuzije, rođen u Vilniusu, Litva, a od 1988. djeluje u Izraelu. Studirao je na Jeruzalemskoj glazbenoj akademiji te diplomirao skladanje pri sveučilištu jazza i suvremen glazbe “Rimona”. Objavio je šest albuma svoje izvorne glazbe, skladao za kanal National Geographic, skladao, aranžirao i svirao za mnoge izraelske i svjetske glazbenike iz jazz i pop-rock miljea. Njegovi radovi sadrže zavodljive melodije, izvanredne harmonijske promjene i prekrasno bogatstvo zvuka sofisticiranih, nježnih i izražajnih kompozicija i aranžmana. Nastupa sa svojim “Tal Babitzky Fusion Bandom” koji se sastoji od pet izraelskih glazbenika te je mješavina Pop / RnB / Soul / Jazz izričaja s posebnim srednjoistočnim notama. Također voli svirati koncerte za glasovir gdje u svoje pjesme unosi zvuk Jazz, New Age i klasične glazbe.

Denise Thimes vokal, jazz, USA

– jedna od najcjenjenijih i najomiljenijih pjevačica suvremene jazz scene koja oduševljava publiku svojim talentom već 30 godina. Imala je tu sreću da dijeli pozornicu s umjetnicima kao što su Tonny Bennett, Count Basie, Miles Davis, Freddie Hubbard, Billy Taylor,Benny Powel, Earl May, Art Blakey, Joe Henderson, Art Pepper, Jimmy i Percy Heath. Njeni vjerni obožavatelji su i ljudi na čelu svjetskih velesila – 43. američki predsjednik George Bush i Njezino Veličanstvo Kraljica Elizabeta II. Denise Thimes s pravom dobiva najveće pohvale od vodećih američkih medija. „Ovo je kao da se Ella Fitzgerald i Sarah Vaughan rađaju pred našim očima iznova i iznova“, piše The New York Times. „Kombinacija lepršavosti jazza i improvizacije u najtežim odlomcima koje mogu izvesti samo snažni i vješti crnački glasovi legendi, oduzima dah i obuzima vas cijelog“, tvrdi Time Out, New York. I nakon trećeg desetljeća umjetničke djelatnosti, ova jazz diva i dalje zapanjuje publiku diljem svijeta, radeći s nekim od najistaknutijih imena u povijesti, uključujući glazbenike kao što su Clark Terry, James Moody, Kevin Mahogany. Nema sumnje, Denise Thimes je ostavila značajan utjecaj na suvremenu jazz scenu, unoseći svježinu u omiljene jazz standarde i s lakoćom stvarajući remek-djela, maštovito i vješto interpretirajući melodije i ritmove.

Artie Roth bas, jazz. Kanada

Jazz basist rodom iz Toronta aktivan je skladatelj, vođa glazbenog sastava, izvođač i edukator od kad je diplomirao 1992. I magistrirao 2016. godine na Sveučilištu York B.F.A s Oscar Peterson stipendijom. Kao vođa svoje grupe, Artie je objavio albume “Parallels”, “Currently Experiencing” “Discern” popraćene turnejama u istočnoj Kanadi i Europi. Artie je aktivni član i skladatelj koji je pridonio osvajanju “Jumo” nagrade grupama Rich Underhill, The Bob Brough Quartet i Kollage. Bio je
nominiran za kanadsku nacionalnu jazz nagradu u kategoriji basista godine te je nedavno proglašen umjetnikom tjedna na kanadskoj glavnoj jazz radio postaji “Jazz FM 91.1”. Istovremeno, Artie je bas instruktor i voditelj ansambla na Sveučilištu York i Centennial College u Torontu.

Luo Ning Jazz Trio jazz, klavir. Kina
Luo Ning, renomirani je suvremeni jazz pijanist, skladatelj i glazbenik, najistaknutiji pijanist kineskog Latino Jazza. Aktivan je u pet žanrova: klasičnoj glazbi te tradicionalnom, latinskom, fusion i folk jazzu. Koristeći svoje izvrsne performanse i kreativnost, miješa elemente kineske i folklorne kulture s jazz glazbom kako bi stvorio novi stil Jazz izričaja koji publika veoma cijeni. Zapadni glazbenici ga često nazivaju pjesnikom “istočnog jazz klavira”. Značajno je spomenuti da je bio prvi kineski glazbenik popraćen u prestižnom glazbenom časopisu “New York Jazz Weekly”. Studirao je glazbu na Sveučilištu umjetnosti “Cuba” i “Berklee” glazbenoj školi. Bio je učenik kubanskog latino jazz pijanista Chucha Valdesa. Kenny Garrett, poznati jazz glazbenik pohvalio je Lua i opisao ga kao “autentičnog kineskog jazz pijanista”. Osim toga, Luo Ning bio je pozvan da svira klavir na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. 2012. je objavio svoj prvi solo album ‘Unknown Journey’ koji je osvojio nagradu za najbolji kineski jazz album od strane Udruge glazbenika. U veljači 2016. Je surađivao s nekoliko poznatih američkih jazz glazbenika, uključujući Davea Weckla, Leeja Ritenoura, Wallacea Roneya i Toma Kennedyja kako bi snimio svoj drugi album “When Light and shadow meet” koji je potpisao Blue Note records. Kao ikonska figura suvremenog kineskog jazza, Luo Ning je bio pozvan da nastupi na brojnim jazz festivalima u Kini i inozemstvu, a surađivao je s međunarodnim jazz velikanima kao što su Ron Carter, Kenny Garrett, Mark Turner, David Sanchez, Jeremy Pelt, Vincent Herring, Eric Alexander, Antonio Hart, Mike Rodriguez, Lee Ritenour, Wayne Krantz i Pedro’pedrito’Martinez. Ning je
posvećen predavanjima o promociji i razvoju jazza. On je međunarodni glazbeni izaslanik koji predstavlja Kinu u inozemstvu kroz nastupe i razmjenu iskustva i kulture.

Max Kochetov saksofon, jazz. Srbija
Maxim svira pažljivo i senzualno u isto vrijeme. Svojom izvedbom vodi slušatelje na put kroz vrtlog zvukova koji se proteže od romantičnih i zamišljenih nota do kontrole vlastitih emocija i diskrecije, obavijen melodijskom glatkoćom… Čarolija koju posjeduje izvire iz gitare, instrumenta koji u povijesti svjetske glazbe zauzima jedno od najvažnijih mjesta, dok je jazz gitara najupečatljivija u području modernog jazza i fuzije.  Maxov pristup glazbi je pod snažnim utjecajem njegovih ukrajinskih korijena, srpskog okruženja, klasičnog jazza i modernog izričaja.

Branko Sterpin truba, jazz. Hrvatska
Jazz trubač iz Pule, zahvaljujući svojem talentu, znanju i vještinama bilježi mnogobrojne suradnje s eminentnim glazbenicima iz zemlje i inozemstva. Diplomirao je trubu 2007. godine na jazz odjelu Akademije u Grazu. Uz nastupe, Sterpin vodi pulski Big Band, a od 2010. svira i radi u Jazz orkestru HRT-a. Imao je priliku svirati s nekima od najvećih imena svjetske jazz scene. Član je i manjih jazzansambala kao što su „Tamara Obrovac Transhistria Electric“, „Branimir Gazdik Group“, „Kristian Terzić Group“, “Bop Sindicate Quartet” i “Veselino Jazz Project” s kojima broji nastupe u Hrvatskoj i izvan nje.

Oleg Kireyev saksofon, jazz. Rusija
Kireyev živi i djeluje na relaciji Europa – New York. Njegova diskografija obuhvaća petnaestak albuma različitih žanrova jazz glazbe. Rođen je u Baškiriji (Ural, Rusija). Glazbenu karijeru je započeo jazz glazbom s elementima baškirske narodne glazbe na prijelazu 80-ih i 90-ih godina, pohađao je jazz školu radeći nekoliko godina u Poljskoj, a domovinu jazza – Ameriku – osvojio je etno-jazz projektom „Feng Shui Jazz kazališta“. Za taj projekt je također dobio prvu nominaciju Grammy 2008. Kao i mnogi veliki jazz glazbenici, Oleg se ne boji eksperimentirati u klasičnom jazzu s malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno jazz glazbe, world music, smooth jazz-u što mu dopušta da ostane zamijećen kod vrlo raznolike publike. “Nevjerojatno čvrst, pun entuzijazma, stiliziran i visokokvalitetan”, kažu za zvuk njegovog saksofona Amerikanci. “Energija – kolekcionarska, fleksibilnost – nevjerojatna. Obrazovanost – širokog spektra”, kažu Rusi.
Tandem Javors – Kireyev, njegovan od strane svjetskih kritičara, 2013. godine pozvao je na suradnju legendarnog jazz trubača Toma Harrella, vrhunskog akustičnog basistu Benna Williamsa i bubnjara Eja Stricklanda. Svirka je rezultirala albumom “The Meeting” koji je svjetlo dana ugledao tri godine kasnije. Odmah po izlasku zauzeo je vodeće pozicije američkih jazz top ljestvica punih osam tjedana, dok ga je prestižni “JazzWeek” uvrstio u najbolja izdanja godine.

Chui jazz, fuzija. Hrvatska
Mladi kvartet koji uspješno razvija vlastiti i jedinstveni doživljaj jazza. Njihova moćna mješavina plesnih klupskih ritmova, jazz vokabulara, turbo energične jazz/rock fuzije uz beskompromisnu predanost groove izričaju prožima svaki takt njihovog prvog albuma. Zahvaljujući glazbi koju stvaraju, već su zauzeli čvrstu poziciju na sceni srednje Europe. Ove godine snimili su svoj četvrti album, ovog puta s hrvatskim radiotelevizijskim jazz orkestrom, a surađivali su i s vokalnom divom Josipom Lisac. Njihov sastav čine četiri vrhunska umjetnika: Toni Starešinić – klavijature i elektronika, Vojkan Jocić – saksofon i elektronika, Ivan Levačić – bubnjevi te Konrad Lovrenčić – bas.

Alex Brajković’s Mukhtay jazz. Italija/Nizozemska/Hrvatska
Tri Istomišljenika, s tri različite strane svijeta, ujedinili su svoj glazbeni izričaj u Amsterdamu stvorivši jedinstveni glazbeni produkt. Mukhtay je spoj hip-hopa, jazza i elektronske glazbe. Vjerna ga publika prati po nastupima na amsterdamskoj sceni, kao i na društvenim mrežama. Mukhtay čine: Ashton Sellars – glas/MC/gitara, Robert Rebane – električni bas/klavijature, Alex Brajković – bubnjevi/elektronika.

Pin It on Pinterest