Pula i francuski Villefranche-de-Rouergue nastavljaju graditi mostove prijateljstva

 

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci primila je danas u prostorijama Komunalne palače članove folklorne skupine Los Pastorels del Roergue iz bratimljenog grada Villefranche-de-Rouergue koji će ovoga vikenda nastupati na međunarodnom festivalu folklora Leron.

„Pula i Villefranche-de-Rouergue, kao pobratimi gradovi, već devet godina grade dobre partnerske odnose i surađuju na poljima kulture, umjetnosti, gospodarstva i školstva, a današnji prijem prilika je da se ti mostovi prijateljstva dodatno prodube i u budućnosti“, naglasila je Puh Belci koja je ovim putem izdvojila uspješno proveden europski projekt „Boškarin s krumpirom/Le Boeuf a la patate” kojeg je izdvojila kao primjer dobre prakse. 

Predsjednik Zajednice Talijana Vodnjan Livio Belci osvrnuo se na manifestaciju Leron koja okuplja folklorne grupe iz različitih zemalja te sudionicima nudi mogućnost da kroz ples i pjesmu prezentiraju svoje narodne plesove i nošnje. „Istra i Vodnjan gaje dugogodišnju folklornu tradiciju koju, uz pomoć ove jedinstvene manifestacije, nastavljaju njegovati i prenositi na mlađe generacije“, kazao je Livio Belci. 

Priliku da predstavi kulturno nasljeđe i tradiciju Francuske, kao i povijest folklorne skupine Los Pastorels del Roergue, imao je voditelj grupe Cédric Couderc. „Folklorna skupina nastala je 1987. udruživanjem dviju skupinu, a osim plesača čine ju i glazbenici tradicionalne glazbe s instrumentima, la vielle à roue, la cabrette, i l’accordéon“, pojasnio je Cédric Couderc  nadodavši kako mu je izuzetno drago što su danas imali priliku prezentirati svoje tradicionalne plesove kojima se iznimno ponose.

Ovakvi susreti od izuzetne su važnosti za nastavak postojeće uspješne suradnje i stvaranja partnerskih odnosa između oba grada. Naime, Villefranche-de-Rouergue i Hrvatsku veže povijesni događaj iz Drugog svjetskog rata poznat kao Pobuna Hrvata, a upravo u to ime u Villefrancheu je jedna od ulica imenovana Avenijom Hrvata, otvoren je spomen park te memorijalni centar u sjećanje na taj nemili događaj. Osim toga, postavljena je kopija spomenika kipara Vanje Radauša čiji se original nalazi u Puli i na taj način simbolički povezuje ova dva grada. 

Pin It on Pinterest