Festival Jazz is Back! – BP okuplja kremu svjetske jazz scene u Grožnjanu

Pet desetljeća Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu najbolje se može obilježiti u duhu Boška Petrovića na svjetski poznatom Festivalu Jazz is Back! – BP kada se okuplja creme de la creme jazz scene. 

Luis Bonilla, Lela Kaplowitz, Elvis Stanić, Vladimir Samardžić, John Riley, Joe Kaplowitz, Alex Sipiagin, Dick Oatts, Davor Dedić, Thana Alexa, Antonio Sanchez, Goran Rukavina – samo su neka od imena koja će ovo ljeto od 14. do 29. srpnja učestvovati na našem najprestižnijem jazz festivalu Jazz is Back! – BP kojeg je utemeljio Boško Petrović, slobodno možemo kazati otac hrvatske jazz scene. Europska jazz federacija proglasila je Jazz is Back! – BP za najbolji mali boutique festival. 

Festival dakako prati i JMI Ljetna jazz škola u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, a slovi kao jedna od najprestižnijih ljetnih škola Jeunesses Musicales International, najveće neprofitne organizacije posvećene mladim glazbenicima. Ljetnu školu je utemeljio Boško Petrović, a u dvadeset godina djelovanja iznjedrila cijeli niz danas etabliranih i globalno priznatih jazz glazbenika. Mladim jazz glazbenicima ove godine pridružiti će se ponovno i članovi Svjetskog jazz orkestra koji su temeljem audicije izborili svoje mjesto u orkestru ove godine. Među njima su i dva mlada hrvatska glazbenika, trubač Valdemar Kušan i Matteo Bassani, trombonist rođen u SAD-u.

Luis Bonilla, dirigent i umjetnički voditelj orkestra, američki je skladatelj, trombonist i pedagog koji  nastavlja tradiciju Boška Petrovića i za ovogodišnju jubilarnu Ljetnu školu, u suradnji sa Hrvatskom glazbenom mladeži i Dubravkom Dujmović Kušan, okuplja izvrstan tim mentora, skladnu kombinaciju domaćih i regionalnih (Stanić, Lela Kaplowitz, Rukavina, Davor Dedić, Samardžić) i globalno priznatih (Sipiagin, Oatts, Riley, Bonilla) jazz edukatora i glazbenika. Bonilla je član Vanguard Jazz Orchestra, svira i u sastavu Dave Douglas & Brass Ecstasy, a zadnje dvije godine nastupa na turnejama s Philom Collinsom. Bio je redovni predavač na Manhattan School of Music i New England Conservatory, a od 2018. godine  je redovni profesor na Kunst Univerzitetu u Grazu – jazz odjel. 

Festival Jazz is Back! – BP svečano se otvara 14. srpnja s početkom u 18:oo sati nastupom Ethno Croatia koji su i ove godine uoči festivala bili sudionici na niz radionica koje su vodili pedagozi Lucija Stanojević, te Nils Peschanski, glazbenik koji svira u rock, hiphop i electro bandovima u Francuskoj. Ethno Croatia je međunarodni susret glazbenika tijekom kojega jedni druge uče tradicijsku glazbu iz svojih zemalja, po sluhu, bez korištenja notnog zapisa. Uključuje niz ljetnih radionica godišnje održavanih u Belgiji, Hrvatskoj, Cipru, Češkoj, Engleskoj, Estoniji, Makedoniji, Sloveniji, Švedskoj, Danskoj i Ugandi uključujući lokalne turneje pod nazivom Ethno on the Road. Sudionici na radionice u Grožnjan dolaze iz cijelog svijeta. Na Ethno Croatia mladi se glazbenici druže i uče međusobno, slušajući različitu tradicijsku glazbu i stvarajući prostor za interkulturnu razmjenu, prijateljstvo, a naročito se stvara mogućnost učenja kulture domaćina. Kombinacijom radionica, jam sessiona, predavanja i nastupa, mladi glazbenici imaju priliku naučiti različite glazbene stilove.

Uoči Festivala Jazz is Back! – BP i JMI Ljetne jazz škole, 13. srpnja s početkom u 18 sati, mladi će glazbenici, polaznici tečajeva harfe, harmonike i kontrabasa, predstaviti publici svoje vještine i umijeća koje su učili tijekom pomno razrađenih edukacija koje su vodili renomirani pedagozi. Tečaj za harfu vodila je Diana Grubišić Ćiković, docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a za harmoniku Anamarija Nerad, nastavnica u OGŠ Rudolfa Matza i GŠ Brkanović u Zagrebu te Gordana Šuštić, nastavnica u OGŠ Rudolfa Matza u Zagrebu. Tečaj za kontrabas vodio je Ilin – Dime Dimovski, član Zagrebačke Filharmonije i vođa dionice kontrabasa internacionalnog No Borders Orchestra. 

Grožnjan je grad zvukova i slika, grad čiji su stanovnici osobiti i po tome što većina njih ima viziju, umjetnički pristup i neki njihov poseban svijet pa ni ne čudi da je svaka kuća tijekom ljeta, za vrijeme trajanja Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži, svojevrsna pozornica, a sam Grožnjan – grad koncerata i galerija, glazbenika, kipara i slikara. 

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladež u Grožnjanu održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i Istarske županije. Program podržava Općina Grožnjan, Austrijski kulturni forum Zagreb, Euro-unit grupa, Euro-unit music store, Online music shop, Yamaha, Eudora, Henkel Croatia, Hrvatska Elektroprivreda d.d. i Art Hill.

Detaljne informacije potražite na www.hgm.hr mrežnim stranicama. Sve su koncertne večeri za posjetitelje besplatne. 

Pin It on Pinterest