EKSKLUZIVNA PROJEKCIJA PREDSTAVE „LA MACCHINA DELL’AMORE E DELLA MORTE“ U INK

 

Ekskluzivna projekcija predstave ‘ La macchina dell’amore e della morte ‘ poljskog redatelja Tadeusza Kantora  koja će se upriličiti u subotu, 2.rujna 2017. u 20 sati  u Maloj dvorani Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula.

Ulaz je slobodan.

Predstava ‘ La macchinadell’amore e della morte ‘ odigrana je samo jednom  na 12. izdanju  Festivala di Morgana u Palermu 1987. godine.

Jedina kopija snimke  u vlasništvu je Michelle Kokosowski. Original je u vlasništvu Muzeja Antonio Pasqualino, Museo Internazionale della Marionetta, Palermo.

Ova snimka nije nikada javno prikazana izvan ovog muzeja pa se radi o svojevrsnoj svjetskoj  premijeri  u Puli.

Projekcija će biti popraćena čitanjem tekstova Tadeusza Kantora.

„Michelle Kokosowski mi je prije nekoliko godina poklonila knjigu velikog poljskog redatelja i  likovnog umjetnika Tadeusza  Kantora„Ma pauvre chambre de l’imagination“  čiji sam opus oduvijek obožavao.  Pročitao sam je i u sjećanje mi se usjekao podatak da je Tadeusz Kantor 1968. boravio u Veloj Luci kao sudionik umjetničke kolonije.Tamo je napravio svoju prvu Stolicu ( instalacija prekrivena mozaikom).  Prije par tjedana   posjetio sam Vela Luku i pokušao pronaći Stolicu. Bila je tamo, ali zaključana. Nisam je mogao vidjeti. Istoga dana, u isto vrijeme na istom mjestu umjetnik Darko Fritz tražio je tu istu Stolicu.  Sreli smo se ispred zaključanih vrata iza kojih se nalazila. Naknadno mi je poslao fotografije Stolice. Sve sam ovo ispričao mojoj dragoj prijateljici i mentorici Michelle Kokosowski koja je prije ovog događaja odlučila posjetiti Pulu. Ona je bila vrlo bliska suradnica  Tadeusza Kantora. Rekla mi je da su to znakovi koje ne možemo ignorirati.  U Pulu je ponijela iznimno rijetku snimku  Kantorove predstave ‘La macchina dell’amore e della morte’…..

Uslijedila je organizacija ovog improviziranog događaja.“

Darko Japelj

Tadeusz Kantor

poljski slikar, scenograf i kazališni redatelj (Wielopole Skrzyńskie, 16. IV. 1915. – Krakov, 8. XII. 1990.). Nakon II. svjetskoga rata jedan od glavnih predstavnika moderne umjetnosti u Poljskoj. Rane radove slikao je u duhu nadrealizma, potom se sredinom 1950-ih približio slikarstvu informela, a u kasnim je radovima prevladavalo figurativno slikarstvo. Kao redatelj opsjednut sveprisutnošću smrti i dezintegracijom identiteta pojedinca, inovirao je odnos glumca i scenske mašinerije. Godine 1955. okupio grupu Cricot 2, s kojom je postavio šest Witkiewiczevih komada, približavajući se poetici hepeninga. U 1970-ima istaknuo se makabričnim Mrtvim razredom, nastalim po B. Schulzu i S. I. Witkiewiczu, 1988., a u predstavi Ovamo se ne vraćam, bavio se holokaustom. Umro je netom prije dovršetka predstave Danas je moj rođendan (1991), nastale u duhu V. E. Mejerholda i ruske avangarde, a zamišljene kao bilanca brutalnosti i propalih utopija XX. st.

MichelleKokosowski predavala    je na kazališnom odsjeku pri  sveučilištu

Paris 8-Vincennes u Saint-Denisu od 1975. do 2013.godine.

Bila je  voditeljica studija pri  Centre universitaire international de formation et de recherche dramatique  (CUIFERD)   od 1967. do 1970.godine.  kao i umjetnička ravnateljica festivala u Nancyu (Festival mondialdutheatre čiji je osnivač Jacques Lang ) od 1967. do 1970.godine.

Osnovala je i vodila Eksperimentalnu kazališnu akademiju ( Academie Experimentale des Theatres) od 1990.  do 2002. godine.

Neumorna putnica sa stalnom  pariškom adresom , Michelle Kokosowski živjela je u Italiji , Velikoj Britaniji,  Istočnoj Njemačkoj, Poljskoj, Izraelu, Kolombiji, Japanu i Kini.

Darko Japelj diplomirao je glumu na Academie theatrale de l’Union u Francuskoj. Kao izvođač i  autor  posljednjih dvadeset godina stvara u Francuskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Trenutno živi u Puli.

FOTOGRAFIJA „STOLICE“ autora Tadeusza Kantora, rad iz kolekcije Centra za kulturu Vele Luke.

Autor fotografije: Darko Fritz

Pin It on Pinterest