Kinezi žele jaču gospodarsku suradnju s Istrom

 

Istarski župan Valter Flego primio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, veleposlanika Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Hu Zhaoming-a i suradnike, kojima je ovo drugi posjet Istri. Prijemu su prisustvovali i zamjenica župan Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar i pročelnica za međunarodnu suradnju Patrizia Bosich.

Župan je uvodno predstavio gospodarske i turističke rezultate Istarske županije kao i vrlo nisku zaposlenost: „Iako smo mala regija, s malim brojem stanovnika u odnosu na Kinu, trenutno u Istri boravi 1,5 milijun turista, a ova turistička godina ide u jako dobrom smjeru!“. Zahvalio se i na dugogodišnjoj suradnji s veleposlanstvom NR Kine, kao i međunarodnoj suradnji s kineskim provincijama i gradom Ningbo koji je posjetio prije dvije godine s istarskim izaslanstvom.

Veleposlanik je istaknuo dosadašnju podršku Istarske županije veleposlanstvu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, te se posebno zahvalio na suradnji sa svim prethodnim veleposlanicima.

 Ključna tema sastanka bila je mogućnost i daljnji razvoj gospodarske suradnje, posebno na području međusobnog uvoza i izvoza proizvoda, koja je već ranije započela. Veleposlanik Kine je naglasio da su Kinezi postali veliki svjetski potrošači kvalitetnih proizvoda, stoga postoji veliki interes za uvozom istarskih vina, maslinovog ulja i drugih vrhunskih proizvoda iz Istre.

Razgovarajući o turističkom aspektu suradnje, stavljen je naglasak na činjenicu da kineski turisti dolaze sve više u Hrvatsku te se raspravljalo o tome kako dodatno povećati njihov dolazak. Naime, prošle je godine zabilježeno 100 tisuća kineskih gostiju, a u prvome dijelu ove godine ta je brojka porasla za 16%, dok se do kraja godine očekuje brojka od 150 tisuća posjetitelja iz Kine

Prisutni su se posebno osvrnuli na veliki potencijal u razvoju suradnje na području zdravstvenog turizma, onog medicinskog, u smislu nuđenja usluga i prakticiranja tradicionalne kineske medicine u Istri, za što su se prisutni složili da bi dodatno doprinijelo privlačenju kineskih turista. Istarski je župan sugerirao da Veleposlanstvo čim prije uputi službeno Pismo namjere Istarskoj županiji kako bi se započelo s ispitivanjem mogućnosti takve suradnje.

Na sastanku je bilo riječi i o nadolazećem događaju, velikoj proslavi koja će se održati 29. rujna u pulskom Amfiteatru kada će Veleposlanstvo NR Kine u povodu obilježavanja 25. godišnjice uspostave Veleposlanstva u Zagrebu, te će se ujedno proslaviti Nacionalni dan Kine koji se održava dva dana kasnije.

Zaključno, kineski je veleposlanik naglasio kako su njihovi gospodarstvenici željni kontakata i razgovora o mogućnostima razvoja suradnje s Istarskom županijom. S tim povodom,  po završetku prijema istarski je župan s veleposlanikom i suradnicima otišao u HGK – Županijsku komoru Pula, gdje je organiziran susret s istarskim gospodarstvenicima, od kojih neki već sada ostvaruju odličnu suradnju sa Kinom u smislu uvoza i izvoza istarskih i kineskih proizvoda.

Pin It on Pinterest