U ŽK Pula održani razgovori istarskih i kineskih gospodarstvenika

 

Razmotrene nove mogućnosti međusobne poduzetničke suradnje između istarskih i kineskih gospodarstvenika

Veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Nje. E. ZhaomingHute predstavnici velikih kineskih tvrtki iz sektora ICT-a, građevinarstva, financija i telekomunikacija, 31. kolovoza posjetili su HGK Županijsku komoru Pula gdje su se susreli s brojnim istarskim gospodarstvenicima kako bi kroz B2B razgovore razmotrili nove mogućnosti proširenja već postojeće međusobne gospodarske suradnje.

Kinesku delegaciju predvodio je veleposlanik Nj. E. ZhaomingHu koji je tom prilikom izrazio svoje zadovoljstvo mogućnošću međusobne razmjene poduzetničkih iskustava.

– Ovo je moj drugi posjet Istri i smatram kako kineska suradnja s Istrom treba biti još uža i još jača. Stoga je cilj ovog sastanka bio okupiti poduzetnike s obje strane. Također, suradnju s Hrvatskom nastavlja podržavati i Republika Kina, a smatram kako postoji mnogo područja u kojima tu suradnju možemo jačati, počevši od trgovine i turizma pa do medicine i kulturnog sektora – istaknuo je Nj. E. ZhaomingHu.

U ime HGK Županijske komore Pula, kinesku delegaciju dočekala je predsjednica Jasna Jaklin Majetić koja se između ostalog, osvrnula i na detalje gospodarske razmjene između dvije zemlje.

– Područje transporta i distribucije roba, turizma, znanosti i tehnologije samo su neka od područja za unapređenje suradnje. Prema podacima o vanjskotrgovinskoj suradnji, najzastupljenije su istarske tvrtke izvoznici iz prerađivačke industrije: kamen i proizvodi od kamena, motorna vozila za posebne namjene, vino, tartufi…također, evidentan je i porast turista iz Kine, čemu doprinosi i pulska tvrtka Uniline– kazala je Jasna Jaklin Majetić pritom naglasivši važnost Hrvatsko-kineskog gospodarskog foruma koji se prošle godine održao u Zagrebu te značaj sudjelovanja predstavnika Istarske županije na velikom međunarodnom investicijsko-trgovačkom sajmu „China – CEEC InvestmentandTrade Expo“ 2015. godine. Osim toga, Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako Hrvatska gospodarska komora zainteresiranim domaćim poduzetnicima već godinama pruža podršku pri poslovanju s kineskim partnerima te će u skladu s time komora uskoro otvoriti i svoje predstavništvo u Šangaju.

Susretu gospodarstvenika nazočio je i župan Istarske županije Valter Flego koji je u prigodnom govoru istaknuo važnost potencijala koje kineska gospodarska delegacija ima za sve poslovne partnere, s posebnim interesom za velike investicije.

Nakon kratke prezentacije o gospodarskim pokazateljima Istarske županije, uslijedili su poslovni razgovori kineskih tvrtki ZhongxingTelecommunicationEquipment Corporation, China Roadand Bridge Corporation, China Telecom i CEFC China Energy Company Limited s brojnim okupljenim istarskim tvrtkamau cilju jačanja međusobne gospodarske suradnje u sektorima ICT-a, nekretnina, turizma, poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, inovacija i prometa.

Pin It on Pinterest