Grad Pula osigurao gotovo 12,7 milijuna kuna za 58 pomoćnika u nastavi

 

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci danas je u Zagrebu potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za pomoćnike u nastavi i stručno komunikacijske posrednike za projektni prijedlog „Zajedno do znanja 2“. Gradu Puli je za ovaj projekt odobren maksimalan iznos od osam milijuna kuna za sljedeće četiri školske godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.684.504,00 kuna, a Grad Pula će sufinancirati provedbu projekta s 36,93% vlastitih proračunskih sredstava, odnosno s 4.684.504,00 kuna.

„Na ovaj je način Grad Pula i ove školske godine osigurao sredstva za 58 pomoćnika u nastavi koji će pomagati u integraciji i praćenju nastave 76 učenika s teškoćama u razvoju. Grad Pula je dobio maksimalan iznos koji je jedna jedinica lokalne samouprave mogla dobiti, a što je potvrda kvalitetnog i koordiniranog pristupa nadležnog odjela ovom vrlo važnom projektu“, istaknula je zamjenica gradonačelnika te dodala kako je riječ o učenicima koji pohađaju jednu od devet pulskih osnovnih škola. „Pula već niz godina uspješno odgovara na potrebu postojanja asistenata u nastavi koji izuzetno pozitivno utječu i pridonose većoj samostalnosti, odgovornosti, koncentriranosti i komunikativnosti kod djece“, zaključila je Puh Belci.

Cilj projekta je pružanje potpore uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske odgojno-obrazovne ustanove Grada Pule kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje u primarnom obrazovanju. Uključivanje pomoćnika u nastavi u rad s učenicima s teškoćama u razvoju pomaže se djeci u prevladavanju socijalno-psiholoških prepreka, usvajanju znanja i vještina, te na taj način svako dijete može učiti i napredovati u skladu sa svojim individualnim sposobnostima.

Grad Pula je, kao nositelj projekta “Zajedno do znanja 2”, proveo Javni Poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi na koji su se do 25. kolovoza svi zainteresirani mogli prijaviti za rad u školama Centar, Kaštanjer, Monte Zaro, Stoja, Šijana, Veli Vrh, Veruda, Vidikovac te Školi za odgoj i obrazovanje Pula. Nakon odabira kandidata, svi oni koji nemaju završen program edukacije za poslove pomoćnika u nastavi, bit će u obavezi savladati program edukacije koju će organizirati Grad Pula prije samog početka nastave kako bi spremni sjeli, zajedno s djecom u školske klupe.

Projektni prijedlog kandidiran je u sklopu Poziva Ministarstva pod nazivom „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“ u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Pin It on Pinterest