Istarski župan primio Leonarda Rojnića, svjetskog juniorskog prvaka u sviranju dijatonske harmonike

 

Istarski župan Valter Flego primio je jučer, u sjedištu Istarske županije, u Puli,  harmonikaša Leonarda Rojnića iz Barbana, svjetskog juniorskog prvaka natjecanja u sviranju dijatonske harmonike. Prijemu su prisustvovali i načelnik Općine Barban Dalibor Paus te Leonardov otac Dragan Rojnić i mentor Luka Brgić.

Rojnić je titulu svjetskog juniorskog prvaka osvojio na međunarodnom natjecanju koje se održavalo od 25. do 27.  kolovoza u talijanskom Campobassu gdje je pomeo konkurenciju ostvarivši nabolje rezultate u povijesti natjecanja, uz podršku mentora Luke Brgića. Na samomu je natjecanju sudjelovalo preko 100 svirača, natjecatelja iz cijelog svijeta, a žiri su činili suci iz brojnih država.

Župan je uvodno čestitao Leonardu i zahvalio mu se na svemu što čini sa svojim mentorom, roditeljima i ostalima koji mu pružaju podršku u glazbi. „Divno je vidjeti ovako mlade ljude poput Leonarda da kroz sviranje harmonike predstavljaju, promoviraju i održavaju taj dio istarskog identiteta. Zadaća svih nas je njegovati talent, darovitost i znanje jer su daroviti i mladi obrazovani ljudi budućnost društva“, rekao je istarski župan čestitavši Leonardu na osvojenoj tituli.

Načelnik Paus također je istaknuo ponos koji osjećaju svi Leonardovi sumještani te mu još jednom čestitao na ostvarenim dosadašnjim uspjesima.

Leonardo se zahvalio na prijemu, kao i na velikoj podršci mentora i roditelja bez kojih njegovi uspjesi ne bi bili mogući. Upitan kako se vidi u budućnosti, rekao je da je to svakako glazba te istaknuo kako je, iako je harmonika njegov primarni instrument i najbolje mu leži, on ipak multinstrumentalis.

Po završetku prijema, Leonardu je župan Flego uručio prigodan poklon te mu poželio sve najbolje u daljnjem bavljenju glazbom.

Leonardo je pohađao OŠ Jure Filipovića Barban, te paralelno osnovnu glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova. Upisao je Opću  gimnaziju u Puli i Srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Puli – smjer teorija glazbe te obligatno instrument harmoniku kod prof. Volodimira Balyka. Prije odlaska na Svjetsko prvenstvo, Rojnić je na Europskom prvenstvu 2017. u sviranju diatonske harmonike (Udine – Attimis) osvojio 1. mjesto u kategoriji 10-15 god. i tako stekao titulu europskog prvaka u sviranju diatonske harmonike.

Pin It on Pinterest