Sjećanje na žrtve pulskih antifašista u Istri nikad neće biti zaboravljeno

 

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na Spomen ploči na pulskim je Giardinima danas obilježena 74. obljetnica stradavanja pulskih antifašista Cicognani Giuliana, Zachtila Giuseppea i Zuppini Carla.

U ime Grada Pule vijenac je položio pulski gradonačelnik Boris Miletić zajedno sa predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pule Tizianom Sošićem, pročelnikom Ureda Grada Aleksandarom Matićem i predsjednikom Udruge Antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Liviom Blaškovićem.

Pulski je gradonačelnik Boris Miletić poručio kako se Pula s ponosom prisjeća svojih hrabrih sugrađana koji su svojim životima platili cijenu slobode te kako će im građani Pule i Istri vječno na tome biti zahvalni. „Danas iz Pule treba poslati jasnu poruku Vladi Republike Hrvatske da legitimiranje ustaških pozdrava nije dobro.

 

 

Nama u Istri to nikada nije bilo prihvatljivo i nikada neće biti! Pred nama je obilježavanje Rujanskih dana kada se prisjećamo povijesnog trenutka  pripojenja Istre matici domovini i pitam se tko može biti protiv tih odluka i protiv antifašista?  Danas, možda više nego ikad prije, potrebno je čuvati naše temeljne vrijednosti antifašizma, tolerancije i mira. Budimo ponosni  i pošteni, radeći i živeći zajedno čuvajmo naš antifašizam“, poručio je pulski gradonačelnik.

Okupljenima se obratio i Livio Blašković koji se u svom govoru dotaknuo važnosti ovoga datuma za cijelu Pulu te se zahvalio gradonačelniku i Gradu Puli na borbi za očuvanje antifašizma u Istri svih ovih godina. Također, podsjetio je okupljene na skorašnju proslavu 70. obljetnice prestanka anglo-američke vojne uprave nad Pulom koja će se svečano obilježiti u petak 15. rujna.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić koji je istaknuo kako žrtva istarskih antifašista nikada neće biti zaboravljena.

Na kraju, minutom šutnje odana je počast svim borcima koji su izgubili živote u borbi protiv fašističkog režima.

Pin It on Pinterest