NAJAVLJENA BOGATA KAZALIŠNA SEZONA U INK

 

Jučer je u INK Gradskom kazalištu Pula predstavnicima medija predstavljena nova kazališna sezona 2017/2018 koja obiluje zanimljivim kazališnim naslovima, a koju je na samom početku konferencije detaljnije opisala ravnateljica Gordana Jeromela Kaić. Upis pretplate traje do kraja rujna, a nova sezonska pretplata omogućuje praćenje bogatog programa koji je sačinjen od 4 premijerna naslova, tri dramska i jednog glazbenog.

„Redatelj Jasminko Balenović već je otpočeo s probama za predstavu „Američka patrola u mornaričkom parku“, mladi Luka Mihovilović režirat će Shakespearov „San ivanjske noći“, dok će osebujnim scenskim rukopisom, iskusan redatelj Damir Zlatar Frey postaviti predstavu „Sluškinje“ Jeana Geneta, francuskog dramatičara i političkog aktivista prošlog stoljeća.

Novosezonski program  upotpunjen je s 3 partnerska i koprodukcijska naslova, i to „Barufe“ Carla Goldonija i Predraga Lucića u režiji Vite Taufera, zatim „Staging s play: Tartuffe“ autora Matije Ferlina u koprodukciji Zagrebačkog plesnog ansambla i Mediteranskog plesnog centra Svetvinčenat, te naposljetku „Doručak šampiona“ u režiji mladog pulskog redatelja Aleksandra Švabića iz produkcije Bitef teatra Beograd i Kazališta Ulysses – istaknula je Jeromela Kaić.

BROJNA GOSTOVANJA U INK

„Sigurna sam da će kazališna publika biti zadovoljna i gostovanjima poznatih kazališta koja nam ove sezone stižu u Pulu. HNK u Zagrebu, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, HNK u Osijeku, GDK „Gavella“ Zagreb, Satiričko kazalište Kerempuh Zagreb, GK Zorin dom iz Karlovca, HNK Zadar te Planet Art iz Zagreba u ovoj će sezoni privući mnoge posjetitelje svojim izuzetnim kazališnim ostvarenjima“ – dodala je Jeromela Kaić.

CRNA KOMEDIJA S PJEVANJEM I RETRO PRISTUPOM

Redatelj Jasminko Balenović na konferenciju za medije došao je direktno s čitače probe za predstavu „Američka patrola u mornaričkom parku“ već sad vidno uzbuđen zbog novog projekta. „Nakon dvije godine evo ponovno predstave na čakavskom narječju, no ovaj put s urbanim identitetom Pule 60-ih godina. Ne bih želio mnogo otkrivati, ali ako kažem kako je riječ o ženskom amaterskom sastavu koji priprema koncert, a kroz predstavu pratimo tijek probe i sam nastup kroz njihove živote i život same Pule možete zaključiti kako će biti riječi o svojevrsnom flash-back retro pristupu mnogim komičnim situacijama koje se na kraju ipak ne završe sretno, pa je  zapravo žanrovski riječ o crnoj komediji.“

SVEVREMENSKI SHAKESPEARE VRAĆA SE NA DASKE INK

Luka Mihovilović ove će se kazališne sezone primiti vrlo izazovnog redateljskog pothvata u predstavi „San Ivanjske noći“, a na konferenciji je istaknuo kako je sve krenulo prilikom razmišljanja o još jednoj predstavi za srednjoškolce.

„Shvatio sam, zapravo, da i učenicima srednjih škola moramo ponuditi svevremenski naslov „za odrasle“ što mi je izmijenilo perspektivu razmišljanja o radu na predstavi. Bavit ćemo se uvijek aktualnom tematikom licemjernosti života, no na suvremeni način“ dodao je Mihovilović koji već prekosutra s članovima Dramskog studija INK i predstavom „Razredni neprijatelj“ gostuje na festivalu JUVENTAFEST u Sarajevu, i to će, nastavlja Mihovilović, biti posljednja predstava u ovoj podjeli jer većina djevojaka odlazi na studij, od čega su, s ponosom možemo reći, dvije djevojke upisale čak studij glume u Velikoj Britaniji.

POSLJEDNJI TRENUCI ZA UPIS U DRAMSKI STUDIO INK

Dramska pedagoginja Marijana Peršić pozvala je djecu i roditelje da požure s upisima u Dramski studio jer se novi polaznici upisuju još samo ovaj tjedan, zaključno s 15. rujnom. „Ponukani prošlosezonskim uspješnim programom „Kazališni sat“ i dalje nastavljamo s dječjim organiziranim obilascima zgrade INK i otkrivanja predstava iza samih kulisa. Važno nam je da naši najmlađi vide kazališnu zgradu, saznaju i nešto o njoj  pa ćemo ih i ove godine voditi kroz INK i pokazati im što je sve potrebno kako bi nastala jedna kazališna predstava“.

DRAMATRUGIJA FORUM-KAZALIŠTA JULIANA BOALA

„Nastavljamo s tradicijom forum kazališta“ istaknuo je pak dramski pedagog Aleksandar Bančić. Radionica „Dramaturgija forum-kazališta“ održat će se 21.-23. rujna, a vodit će je sin Augusta Boala, osnivača kazališta potlačenih. U ovoj radionici sudionici će steći iskustvo s nizom tehnika kazališta potlačenih, stvoriti originalne predstave forum-kazališta te raspravljati o ulozi figure džokera u kazalištu potlačenih. Bančić je istaknuo i kako su upisi u tijeku do samog početka radionice, a već je prijavljeno mnogo sudionika i iz susjednih zemalja.

NAJVEĆI NOVITET – PREDSTAVE NAMIJENJENE BEBAMA

INK se svake godine trudi upotpuniti ponudu novim formama i novim sadržajima, rekla je plesna koreografkinja i autorica Andrea Gotovina na čiju je inicijativu ove godine INK ponudio „kazalište za najraniju dob“. Specifična je to kazališna forma nastala u Velikoj Britaniji krajem sedamdesetih godina koja svojim predstavama, optimalnog trajanja do pola sata, okupira pozornost malog djeteta. Budući da se Gotovina ovom vrstom teatra bavila i tijekom studija u Amsterdamu jako je veseli ovaj izazov koji Pulu svrstava među hrvatske pionire koji imaju predstave za bebe. Inače, Gotovina će u novoj sezoni sudjelovati u još dva zanimljiva projekta: dječjoj predstavi Eni rađenoj prema motivima istoimenog filmskog mjuzikla iz 1982. gdje će prvi puta raditi s djecom od 7-15 godina, te obnovi predstave „13“ inspirirane filmom „Oceanovih 11“ namijenjenoj srednjoškolcima kao oblik upoznavanja suvremenog plesnog izričaja i neverbalnog kazališta.

DODATNA KAZALIŠNA POSLASTICA ZA SREDNJOŠKOLCE

Luka Mihovilović bit će redatelj, autor glazbe i izvođač  predstave „Neprilagođen“ te na taj način inicira obrađivanje tematika koje se tiču mladih i predrasuda u društvu.

„Nakon Razrednog neprijatelja uhvatio sam se u koštac s još jednom predstavom koja govori o krivim predodžbama u društvu, a kojom želimo još veći broj srednjoškolaca dovesti u kazalište“ rekao je Mihovilović koji naglašava kako moramo imati i dalje u fokusu sredinu i okružje u kojem stasaju mladi. Predstava „Neprilagođen“ priča je o mladom dečku homoseksualcu koji kroz najiskreniju ispovijest priča o najvažnijim trenucima u životu  i teškoći prihvaćanja i sebe i svijeta oko sebe.

OBILJEŽAVANJE SVEČANOSTI 15. RUJNA, MONODRAMA RADOSLAVA MILENKOVIĆA I STUDIO SMIJEHA

Na samom kraju konferencije ravnateljica Jeromela-Kaić još je jednom podsjetila sve zainteresirane građane kako se za novu kazališnu sezonu mogu pretplatiti sve do kraja ovog mjeseca. No, kazalište ne miruje ni u narednim danima. Tako će se 15. rujna u 11 sati održati svečanost obilježavanja napuštanja angloameričkih snaga iz Pule, a u 20 sati na programu je monodrama „Naši dani“ glumca i kazališnog redatelja iz Beograda, Radoslava Milenkovića izvođena preko 1.500 puta,  u cijelom svijetu, a u kojoj  Milenković tumači više od 30 različitih likova. Urnebesnu zabavu „Sextra Large“ u izvedbi Studija Smijeha na rasporedu je već 19. rujna u 20:30 sati.

Pin It on Pinterest