Puh Belci: U Gradu Puli njeguje se suživot, tolerancija i međusobno uvažavanje

 

U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici danas se u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Savjeta za racionalne manjine održao seminar na temu uloge i unaprjeđenja rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

U ime grada domaćina prisutne pozdravila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci pritom izrazivši zadovoljstvo što se ovaj seminar održava upravo u Puli, gradu u kojemu živi 30 posto pripadnika nacionalnih manjina, te u kojem se njeguje tolerancija i međusobno uvažavanje ne samo deklarativno već i u svakodnevnom životu. „Ponosna sam što Pula danas mnogima služi kao primjer suživota i međusobnog dijaloga koji uspješno stvara brojne osobne i poslovne veze između raznih nacionalnosti. Zajedništvo različitosti koje smo postigli temelj je zajedničke bolje budućnosti koju svi priželjkujemo. Svako vrijeme nosi svoje izazove, stoga je današnja razmjena iskustava i mišljenja hvalevrijedna i prijeko potrebna“ istaknula je Puh Belci.

Puno uspjeha u daljnjem radu  zaželjela je zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko nadodavši kako konceptualno konzistentan program ukazuje na važnost tematike o kojoj se danas govori.

O dosadašnjoj ulozi i radu vijeća nacionalnih manjina, o problemima s kojima se susreću te o primjerima dobre prakse govorili su ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Branko Sočanac, zatim predsjednik Sovjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, ispred Hrvatskog sabora potpredsjednik Furio Radin te predstavnik Ministarstva uprave Sulejman Tabaković. Bilo je riječi o problemima financiranja vijeća, njihovoj ulozi kao savjetodavnog tijela te o poteškoćama s kojima se susreću prilikom primjene Zakona kojim su definirana prava pripadnika nacionalnih manjina. U svojem obraćanju govornici su se posebno dotaknuli tematike koja se odnosi na jačanje uloge i prava vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.  te njihovoj povezanosti s predstavnicima lokalne samouprave

Uz uvažene goste na seminaru su sudjelovali i članovi vijeća te predstavnici nacionalnih manjina koji su sudjelovali u raspravi i razmijenili mišljenja s nadležnim državnim tijelima.

Pin It on Pinterest