NAŠI DANI na daskama INK sutra, petak, 15.9.2017. u 20 sati

 

Najava programa INK Gradskog kazališta Pula za petak, 15. rujna 2017. godine u 20 sati

Autori:  Radoje Domanović, Vladislav Petković–Dis, Radoslav Milenković

Adaptirao, režirao i igra: Radoslav Milenković

Radoslav Milenković, glumac i kazališni redatelj iz Beograda, autor je monodrame NAŠI DANI koja je od premijere 17. svibnja 1984. godine na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (ZLATNA KOLAJNA PUBLIKE) do danas izvedena više od 1.500 puta, kako na scenama bivše Jugoslavije tako i u inozemstvu (St.Petersburg, Moscow, Basel, Zurich, Baden-Baden, Geneva, Malmö, Lund, Gothenburg, Halmstad, Stockholm, Norrköping, Västerås, Budapest, Eger, Johannesburg, Capetown, Prague itd.).

Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pjesama V. P. Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovijedaka najvećeg srpskog satiričara R. Domanovića(1873-1908), koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena ogrezlu u korupciji i nasilju, kao i servilno i poslušno građansko društvo. Iako je bio kroničar svoga doba, Domanović je ocrtao ne samo ljudske odnose i karaktere u srpskom društvu i konkretnoj povijesnoj situaciji, nego i opće ljudsko i društveno zlo, koje se univerzalno prepoznaje u svakom vremenu.

Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik poduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg progonstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje sudionik, svjedok rasula i propasti svih segmenata društva. A najdramatičniju promjenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealiziranu (i mitsku) sliku zemlje njegovih predaka.

Radoslav Milenković u ovoj predstavi igra više od trideset likova.

Kombinacijom bravuroznog verbalnog plana i snažne fizičke ekspresije, potpomognute pantomimom, žanrovski oslonjene na raznovrsna sredstva pučkog kazališta, farse, groteske, commediedell’arte i kabarea, ostvarena je predstava koja je ovjenčana brojnim nagradama u prethodnih trideset godina, i koja je svojom suvremenošću i angažiranošću u potpunosti korespondirala sa svojim suvremenicama.

Pin It on Pinterest