Pula i Istra s ponosom njeguju temelje antifašističkih vrijednosti

 

Povodom svečanog obilježavanja 70. obljetnice prestanka anglo-američke vojne uprave nad Pulom danas je u Komunalnoj palači u Puli održano javno predavanje Milana Rakovca kojem su prisustvovali članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule i okupljeni građani. Okupljene je uvodno u ime gradonačelnika pozdravila pomoćnica pročelnika Ureda Grada Lovorka Hajdić-Golja.

Poznati hrvatski književnik i antifašist Milan Rakovac zahvalio se svima na dolasku te je poručio kako su posljednji događaji u Hrvatskoj, ali i na prostoru bivše SFR Jugoslavije zabrinjavajući pokazatelj rastućeg odobravanja totalitarizama i fašizma koji u svojoj suštini vodi do potpunog negiranja antifašističke borbe i povijesnog revizionizma. “Ovdje u Puli i Istri postoje još uvijek temelji antifašističkih vrijednosti i pobjede nad fašizmom koji su pozitivni primjeri ne samo na Balkanu već i u cijeloj Europskoj Uniji.” – poručio je Rakovac.

 

 

Milan Rakovac rodio se u Rakovcima kraj Poreča 1939. godine. Pučkoškolsku i gimnazijsku naobrazbu stekao u Puli i Zagrebu. Završio je Vojnopomorsku akademiju u Divuljama. Napustivši vojnu službu, obnaša određene političke dužnosti u Puli i Rijeci. Dvije godine bio je glavni urednik pulskih dnevnih novina Glasa Istre. Redovito objavljuje novinske kolumne i publicističke tekstove. Svojedobno, od prvih dana utemeljenja, bio je vrlo aktivan u Čakavskome saboru gdje aktivno djeluje u radu tijela i katedri na raznim dužnostima.

Središnja svečanost obilježavanja 70. godišnjice prestanka anglo-američke vojne uprave nad Pulom održat će se sutra 15. rujna u Istarskom narodnom kazalištu s početkom u 11,00 sati.

Pin It on Pinterest