Miletić predsjedniku Vlade: Što čekate sa stavljanjem u funkciju državne imovine u Istri?

 

ZAGREB – Predsjednik IDS-a Boris Miletić danas je u Saboru na aktualnom satu uputio pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zašto država, odnosno Vlada Republike Hrvatske godinama ne poduzima ništa po pitanju neiskorištene državne imovine u Istri, poljoprivrednog i turističkog zemljišta, odnosno bivše vojne imovine, poput bivšeg vojnog aerodroma i poluotoka Muzil.

Pritom je kazao da je neobvezujući međunarodni natječaj raspisan još u studenom 2015., ali Vlada nije nakon toga ništa poduzela. Naglasio je da stavljanje neiskorištene državne imovine u funkciju razvoja u vrlo kratko vrijeme moglo pridonijeti značajnijem turističkom i gospodarskom rastu našega poluotoka, ali i cijele Hrvatske.

– IDS-u je takav nemar države jednostavno nerazumljiv i neprihvatljiv, kazao je predsjednik IDS-a dodajući da s jedne strane, imamo bivše vojno zemljište koje zjapi prazno, zapušteno te predstavlja čak i određenu sigurnosnu ugrozu, a s druge strane imamo zainteresirane investitore, kako domaće tako i strane, koji bi htjeli investirati i otvoriti nova radna mjesta.

– No to se ne događa zbog toga što država, kao vlasnik, ne raspisuje javni natječaj kako bi poduzetnici mogli ulagati. Samo za Muzil, istaknuo je Miletić, država bi godišnje mogla uprihoditi preko 40 milijuna kuna samo od PDV-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao kako ministar financija prikuplja podatke o neaktivnoj imovini države kako bi se ona stavila u funkciju te poručio predsjedniku IDS-a da ima njegovu podršku i da se nada kako će zajednički iznaći rješenje.

Predsjednik IDS-a je odgovorio da „Hrvatska šalje jasnu poruku poslovnom svijetu kada raspiše međunarodni natječaj u studenom 2015. godine, i nakon toga, dvije renomirane svjetske tvrtke iskažu interes i prođu gotovo dvije godine, a mi ne poduzmemo ništa.“

– Mislim da je to loša poruka poslovnome svijetu, jer ispada da smo neozbiljna zemlja, naglasio je Miletić dodajući da se stavljanjem u funkciju imovine na području Muzila moglo direktno zaposliti 600 ljudi, a indirektno čak 1000.

–  Radi se o velikom području za kojeg su usvojeni prostorni planovi i naprosto nema razloga da to stoji. Postavljam si pitanje, a probajte si ga i Vi postaviti: kad bi to bila vaša privatna imovina, da li biste doista čekali toliko vremena da je stavite u funkciju i godišnje gubili toliko milijuna prihoda?

Obzirom na financijsku situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, zaključio je da ne vjeruje da se država može na taj način neodgovorno odnositi prema svojoj imovini.

Pin It on Pinterest