Demetlika: Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu država čini iskorak, ali Istru opet stavlja u podređeni položaj

 

ZAGREB – Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika na danas održanoj saborskoj raspravi o prijedlogu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu ocijenio je da je u novi prijedlog zakona uvršteno niz primjedbi koje je dala javnost i struka u postupku javnog savjetovanja, ali da još uvijek sadrži brojne nedostatke.

Pohvalno je, kazao je Demetlika, što se novim zakonom predviđa da se raspolaganje poljoprivrednim zemljištem provodi putem Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države spuštanjem nadležnosti za provođenje na razinu gradova i općina.

– Tko može bolje od samih općina i gradova znati stanje poljoprivrednog zemljišta i interese poljoprivrednika na njihovom području. Pokazalo se da centralizirana Agencija za poljoprivredno zemljište to sigurno nije. Na to smo u više navrata i sa ovog mjesta upozoravali, kazao je saborski zastupnik IDS-a, dodajući kako „nije bilo za očekivati da će centralizacija raspolaganja ubrzati bilo koju proceduru, mi u IDS-u stalno govorimo i upozoravamo da je potrebno decentralizirati što više funkcija kako bi se postupci ubrzali.“

Demetlika se osvrnuo na odredbe Zakona vezane za pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta, kazavši da se „u zakonu predlaže da postojeći zakupac koji je ispunio Gospodarski program, obrađuje zemljište, uredno plaća zakup, sada po ovom prijedlogu Zakona nakon isteka ugovora to zemljište može izgubiti. Naime, u zakonu se predlaže da prvi u pravu prvenstva, ispred dosadašnjih zakupaca i posjednika bude poljoprivredni gospodarstvenik koji se bavi stočarstvom. To jednostavno nije provedivo i mislimo da je takav prijedlog nedopustiv!“

Klub IDS-a stoga predlaže da se zamijeni redoslijed kriterija kako bi prednost imali uredni dosadašnji zakupci. Nakon njih, pravo prvenstva na zakup u javnom natječaju trebaju imati proizvođači mlijeka i proizvođači ekoloških poljoprivrednih proizvoda. Tako posloženim redom prvenstva izradili bi Zakon koji će biti pravedan i poticati održivi razvoj.

Nadalje, kazao je Demetlika, Zakonom se propisuje da se Katastarske čestice poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države površine do 10 ha za kontinentalno područje i površine do 1 ha za priobalno područje mogu se prodati putem javnog natječaja. Međutim, nama je u Istri posebno neprihvatljivo da se u Zakonu definiraju priobalnim područjem jedinice lokalne samouprave koje imaju izlaz na more, otoci i poluotoci. To znači da se kontinentalni dio Istre ne smatra kontinentalnim područjem. – Poljoprivrednici iz kontinentalne Istre tako imaju pravo putem javnog natječaja kupiti deset puta manju površinu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države od njihovih kolega sa kontinenta u ostalim županijama. Moram postaviti pitanje – Zašto se Istra opet ignorira i stavlja u podređeni položaj?

Također, upozorio je Demetlika, zakonom se predlaže da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države može prodati na temelju javnog natječaja po tržišnoj cijeni, što ponovno stavlja Istrijane u nepovoljniji položaj. – Tržišna cijena je u Istri i do 10 je puta viša nego u nekim drugim dijelovima Hrvatske čime su ulazni troškovi za poljoprivrednike u Istri puno veći što utječe na konkurentnost finalnog proizvoda.“ Predlažemo, kazao je Demetlika, da „cijenu određuje Ministarstvo poljoprivrede Pravilnikom koja bi tada bila ekonomski prihvatljiva i poljoprivrednicima osiguran ravnopravniji položaj.“

Na samom kraju, saborski zastupnik IDS-a izrazio je zadovoljstvo što se pristupilo izradi novog Zakona. – Smatramo da je najveći doprinos ovog prijedloga Zakona upravo prenošenje ovlasti na jedinice lokalne samouprave, naglasio je Demetlika zaključivši:

– U Klubu IDS-a, PGS-a i RI-a smatramo da ovaj prijedlog Zakona ima dobre temelje i stoga smo ga spremni podržati u drugom čitanju – ako i samo ako –  se uvaže ovdje iznesene primjedbe.

Pin It on Pinterest