Studij talijanistike obilježio 40. godišnjicu postojanja

 

U povodu 40. godišnjice studija talijanistike u Puli od 21. do 23. rujna održava se međunarodni znanstveni skup koji progovara o temi „Prikazi i imaginariji talijanske kulture“. Na jučerašnjem svečanom otvorenju skupa održanom u dvorani pulskog Filozofskog fakulteta, uz brojne uvažene goste, sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

„Grad Pula, dvojezičan je grad koji živi po načelima i principima suživota, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Dom je brojnih nacionalnih manjina, te kao takav obiluje bogatstvom i raznolikošću kultura, jezika i običaja. Upravo to bogatstvo i multikulturalnost, na koje smo kao Grad jako ponosni, potrebno je njegovati, o njemu promišljati i prenositi na nove generacije“ kazala je u svom govoru zamjenica gradonačelnika nadodavši kako se stoga veseli zaključcima koje će ovaj znanstveni skup iznjedriti.

Čestitke na 40. godišnjici postojanja studija talijanistike u Puli uputili su i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rako, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri te u ime domaćina prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Nevenka Tatković, a dok je zamjenik pročelnice Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Andrea Matošević profesorima i studentima zaželio još puno novih uspješnih godina.

Predstojnica Odsjeka i predsjednica organizacijskog odbora Eliana Moscarda Mirković prisjetila se samih početaka studija talijanistike u Puli, a koji je prema njezinim riječima počeo s djelovanjem 1977. godine na tadašnjem Pedagoškom fakultetu kao četverogodišnji studij. „Potom je talijanistika bila dio Filozofskog fakulteta, a sada novoutemeljenog odjela pulskog Sveučilišta, odnosno prije dvije godine formiranog Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije“ kazala je Moscarda Mirković pritom zaključivši kako je fakultet kroz povijest iznjedrio brojne uspješne profesore i znanstvenike te studente.

Upravo važnost postojana studija talijanistike koji je ostavio neizbrisiv trag u vidu promicanja talijanskog jezika i kulture na našem području bila je jedan od tema znanstvenog skupa. Cilj skupa odnosi se na promišljanje i kritički osvrt na povijesno-stvarno stanje talijanske kulture u Italiji i izvan njezinih granica. Tako će više od sto izlagača iz raznih zemalja svijeta – Albanije, Alžira, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Grčke, Irske, Italije, Nizozemske, Poljske, Slovačke, Srbije, Španjolske, Švicarske, Tunisa i Turske imati priliku izlagati o temama iz područja lingvistike, književnosti, povijesti, filozofije, umjetnosti, antropologije i šire, o kulturi i talijanskoj civilizaciji.

Skup se održava u organizaciji Odsjeka za talijanske studije, Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Italije, Sergia Matarella, a sponzor skupa je među ostalima i Grad Pula.

Pin It on Pinterest