Započele nove javne tribine namijenjene mjesnim odborima

 

U prostorijama Komunalne palače u Puli danas je održana prva u nizu javnih tribina koje Grad Pula tradicionalno organizira kako bi u od samih građana prikupio kvalitetne prijedloge za pripremu gradskog proračuna za 2017. godinu. Na prvoj tribini koja je organizirana za stanovnike mjesnih odbora Arena, Stari grad i Monte Zaro, uz zamjenika gradonačelnika Pule Roberta Cveka i pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića sudjelovali su gradski pročelnici, ravnatelji javnih ustanova i direktori gradskih poduzeća.

Zahvalivši građanima, predstavnicima gradskih poduzeća i predstavnicima mjesnih odbora Arena, Stari grad i Monte Zaro na dolasku zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek istaknuo je kako ovakvi susreti predstavljaju važan alat u direktnoj komunikaciji s građnima.

Na početku predstavnici MO Monte Zaro iznijeli su svoje prijedloge od kojih izdvajamo zahtjev za uređenjem prostorija MO Monte Zaro, saniranjem depresije na dnu Radićeve ulice u kojoj prilikom većih količina kiše dolazi do znatnog sakupljanja vode i informacije oko proširenja Rovinjske ulice. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić kazao je kako će se po pitanju sakupljanja kišnice u Radićevoj ulici izići na teren i utvrditi stanje, dok je za proširenje Rovinjske ulice poručio kako je u tijeku rješevanje imovinsko-pravnih odnosa koji često prologniraju slične projekte. Pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesna Sajić prihvatila je prijedlog za uređenjem prostorija MO te je pozvala na zajednički dogovor oko pojedinosti uređenja.

 

Usljedili su predstavnici MO Arena koje je prije svega zanimalo uređenje pročelja na stambenim zgradama u Ulici Ozad Arene te pretjerana buka koja se odvija tijekom koncertnih spektakala. Također, iznijeli su prijedlog sanacije neuređene površine parkinga u Gladijatorskoj ulici gdje nesmotreni građani često ostavljaju otpad.  Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber istaknula je kako se za svaki koncertni spektakl u Areni osiguravaju nadležne osobe koje su osim sigurnosti nadležne i za kontrolu buke odnosno jačinu decibela te da je upravo pridržavanje propisa o dopuštenoj glasnoći predstavlja jedan od glavnih uvjeta za održavanje koncerata ili festivala. Pročelnik Škuflić nadovezao se na česte upite oko uređenja pročelja istaknuvši kako je kroz projekt Dolcevita predviđeno uređenje starogradske jezgre no za isto je potrebna suglasnost suvlasnik i njihova službena prijava uz dopuštenje konzervatorskog odjela.  Direktor Herculanee Igor Stari poručio je kako bi bilo poželjno da se organizira sastanak svih vlasnika i suvlasnika stambenih zgrada u ulici kako bi se dogovorio volumen otpada i individualiziralo njihovo odlaganje u skladu s nadolazećim novim načinom prikupljanja komunalnih otpada. Uz to, prihvaćen je i prijedlog građana da se proširi mreža malih kanti za smeće na mjestima gdje boravi veći broj turista.

Na kraju prve javne tribine predstavnici MO Stari Grad zatražili su pojašnjenje lošeg stanja održavanja u parku Grada Graza i nove informacije vezane uz prikupljanje otpada koje će se uskoro pokrenuti. Direktor Herculanee Igor Stari kazao je kako su u tijeku posljednje pripremne radnje prije uvođenja nvoog sustava naplate i odvožnje otpada po novome zakonskom pravilniku te kako će se u MO Stari Grad nastaviti s širenjem mreže podzemnih kontejnera koji će od sljedeće godine biti jedini način za pravilno odlaganje otpada. Osim otpada, stanovnike popularne ulice Sergijevaca zanimalo je i što se misli poduzeti s dostavnim vozilima koja u jutarnjim satima stvaraju buku u ovoj najpozantijoj pulskoj ulici, na što je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek ustvrdio da je ovaj problem poznat te da je u tijeku pronalaženje kompromisnog rješenja u što bržem vremenskom roku.

Nakon Komunalne palače, javna tribina je održana i u prostorijama MO Stoja koja je bila namijenjena i građanima MO Sv. Polikarp i Sisplac. Stanovnike ovog gradskog područja najviše je zabrinjavao problem parkiranja tijekom turističke sezone, posebice u Lettisovoj i Osječkoj ulici, dok je što se Lettisove tiče istaknuta i želja da se ta ulica i konačano asfaltira. Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek prihvatio je prijedlog asfaltiranja te je istaknuo da će se ono izvesti u skladu s financijskim mogućnostima Grada. Jednak problem asfaltiranja, kao i javne rasvjete istaknut je i u ulici Stoja koja će se nakon reakcije građana izviditi te za koju je kako je istaknuo pročelnik Škuflić potrebno i provjeriti stanje imovinsko-pravnih odnosa. Posljednji večerašnji koristan prijedlog stigao je od građanina koji je predložio da se na kupalištu za invalide na Valkanama posade stabla ladonje kako bi u ljetnim mjesecima taj prostor bio u hladu i primjeren uporabi.

Javne rasprave nastavljaju se već sutra kada su na rasporedu javne tribine za stanovnike MO Veruda  u 16,30 (Banovčeva ulica 4/6) i MO Nova Veruda i Vidikovac (Vidikovac 7) u 18,30 sati. Osim tribine,  građani mogu sudjelovati u kreiranju proračuna i putem web stranice www.proracun.pula.hr, a o samom proračunu sve potrebne informacije mogu dobiti i preko posebne aplikacije e-Proračun http://proracun.datasimplified.com/ .

Pin It on Pinterest