Miletić o referendum o Kataloniji

 

Miletić: Rješenje koje želi većina Katalonaca potrebno je postići isključivo kroz pregovore i u okviru mirnih napora i razuma

PULA – Nasilne metode kojima pribjegavaju španjolske vlasti kako bi onemogućile referendum izazivaju ogorčenje i nisu rješenje. Takvo ponašanje podsjeća na tragično razdoblje vladavine Franca kada su i katalonski jezik i obilježja bila zabranjivani, a ljudi koji su promovirali ideju katalonske neovisnosti ubijani. Zbog toga najoštrije osuđujemo bilo kakvu upotrebu nasilja!

Pitanje neovisnosti Katalonije koje je aktualizirano na današnjem referendumu je tema koja se provlači gotovo 100 godina i na nju nema jednostavnog odgovora. U Kataloniji živi 7,5 milijuna stanovnika s vlastitim identitetom, jezikom, kulturom i povijesti i to je nešto što apsolutno treba uvažiti. Međutim, katalonsko društvo je o ovoj temi podijeljeno.

Ako je vjerovati posljednjim istraživanjima, čak 70% građana želi da se referendum održi, ali većina ipak želi ostati u  Španjolskoj. Imali smo nedavno situaciju s Brexitom nakon kojeg se činilo da Britanci zapravo ne znaju za što su točno glasali. Vjerujem da nitko ni u Madridu ni u Barceloni ne želi ponovno gledati taj scenariji.

Drugim, riječima, ideja o katalonskoj samostalnosti prisutna je gotovo 100 godina i Katalonci je, za razliku od nekih drugih dijelova svijeta i Europe, nikad nisu promovirali nasilnim metodama.  Rješenje koje želi većina Katalonaca potrebno je postići isključivo kroz pregovore i u okviru mirnih napora i razuma.

Pin It on Pinterest