BRTONIGLA: Po prvi puta u povijesti, kronološki i sveobuhvatno, javnosti prezentirana „Jadranska fronta“

 

U Brtonigli, u petak 29.09.2017.  održano je otvorenje izložbe koja nosi naziv „Prvi svjetski rat na Jadranu“.

Po prvi puta u povijesti kroz 180 panoa i putem raznih autentičnih predmeta, kronološki su prezentirana sva ratna zbivanja na Jadranu koja su se dešavala u Prvom svjetskom ratu.

Pokretač i glavni organizator izložbe je Sergio Gobbo, koji je ujedno osnivač i voditelj Galleriona, tj.  novigradske galerije stalnog postava posvećene povijesti pomorstva i pomorskih ratova čiju zbirku skuplja već 30 godina.

Uz njega, veliki doprinos gobbovoj zbirki i izložbi dali su autori Zvonimir Freivogerl i Tomi Brezovec, MORHov vojni muzej Zagreb, MUP-ova Policijska uprava Istarska –protueksplozivni odjel, Uljanik Pula, Muzej turizma Portorož Slovenije, Museo della Guerra Bianca Temu Italia i Muzej Kobarid Slovenija.

Na otvorenju, uz ostale uvažene goste, prisustvovao je i Miljenko Domijan, Predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i savjetnik ministra za kulturu, koji je uz mnoge funkcije koje je obnavljao ujedno bio i dugogodišnji Glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Domijan je uputio pozdrave u svoje ime i u ime Ministrice kulture, te je naglasio važnost zbirke, za koju kaže da nesmije biti izgubljena. Ujedno, je pohvalio upornost i veliku strast Gobba, kojemu zahvaljuje što je uspio realizirati tako važan projekt.

Prisutnima se obratio i Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, g. Vladimira Torbica, koji nakon što je uputio pozdrave od strane Župana Flega, izjavio da je Prvi svjetski rat je bio prekretnica u povijesti i da se nada da će i ova izložba biti prekretnica koja će potaknuti stvaranje internacionalnog muzeja, te očuvati i dodatno valorizirati gobbovu zbirku.

Svoje pozdrave uputio je i Paolo Klarić, načelnik Općine Brtonigle koji je iskazao veliko zadovoljstvo što tako važna i jedinstvena izložba je odabrala upravo Brtoniglu za svoje prvo predstavljanje. Ujedno, je zahvalio svima onima koji su doprinijeli da takav događaj uspije

Glavnu riječ na otvorenju, imao je Sergio Gobbo, koji je svoju izložbu dočarao prisutnima, vodivši ih kroz razna ratna zbivanja na Jadranu putem velikog broja panoa i predmeta starih 100-tinjak godina.

Ishodište izložbe počinje s predstavljanjem izuzetno uspješne turističke sezone 1914. godine, kada je izbio rat kojeg gotovo nitko nije očekivao, te su „Ljudi  s plaže otišli u rat“.

Gobbo je prisutnima dočarao važne bitke i bitne povijesne trenutke, koji su se dešavali ispod i na površini mora, te u zraku. Ujedno, je ispričao razne anegdote, sudbine pojedinaca, političku situaciju tog doba i još mnogo toga.

Izložba će biti do daljnjega otvorena za javnost u prostorijama budućeg muzeja vina i seljačkog stvaralaštva u Brtonigli.

Ista ima više ciljeva, tj. predstaviti javnosti jednu kompletniju povijest našeg područja i najaviti proslavu 100-godišnjice završetka 1.Svjetskog rata. Ujedno, predstavlja težnju da se osnuje internacionalni muzej koji će govoriti o ratnoj fronti na Jadranu, te ujedno želju da netko preuzme zbirku Galleriona, budući da se Gobbo umirovio i želi da ovako vrijedna zbirka ne nestane ili bude zaboravljena.

Pin It on Pinterest