Sponza o zabrani propagiranja fašističkih režima

 

OBJAVA ZA MEDIJE

Klub IDS-PGS-RI predstavio prijedlog Zakona kojim će se kažnjavati propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima te njihovih simbola i parola

ZAGREB – Klub zastupnika IDS-PGS-RI na današnjoj konferenciji za medije predstavio je ključne točke prijedloga zakona kojim će se, po uzoru na razvijene europske demokracije, zabraniti i propisno kažnjavati propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te njihovih simbola i parola, poput pozdrava „Za dom spremni“.

Ovim prijedlogom svatko isticanje tih simbola i parola postaje kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do dvije godine zatvora.

– Odbijanje ključnih institucija da se prema tom pitanju jasno i odlučno odrede, dovelo je do toga da je takvo ponašanje postalo društveno prihvatljivo“, istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza i dodao: „Mi ovdje govorimo o pozdravu pod kojim su u ustaškim logorima ubijene tisuće ljudi samo zato jer su bili druge nacionalnosti ili vjere. Neosporiva je činjenica da je ustaški režim bio zločinački režimu koji je prodao dijelove Hrvatske drugoj zemlji i koji je radio po izravnim uputama najvećih zločinaca moderne povijesti, Hitlera i Mussolinija“.

U Klubu zastupnika IDS-PGS-RI smatraju da je postojeće zakonsko uređenje ove problematike potpuno neadekvatno te dopunom Kaznenog zakona žele u hrvatski pravni sustav uvesti zakonske odredbe kakve već postoje ili su u zakonskoj proceduru u svim europskim zemljama sa sličnim povijesnim naslijeđem, poput Njemačke ili Italije.

– Cilj ovog zakona je zaustaviti normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru. Toleriranje ustaške simbolike znači pobjedu isključivosti, šovinizma i kapitulaciju liberalne demokracije.  Svatko tko poštuje vrijednosti slobodne, antifašističke i demokratske Europe  glasat će za ovaj zakon.“, zaključio je Sponza.

Pin It on Pinterest