Program prometne kulture za najmlađe

 

Tijekom slijedećeg tjedna na području Istre provoditi će se  ”Program prometne kulture za najmlađe”. Riječ je o preventivnoj akciji koja se provodi u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu, u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima, među kojima su Policijska uprava istarska i nadležne policijske postaje, OŠ Poreč, OŠ Vazmoslav Gržalja u Buzetu, OŠ Rovinj, OŠ Mate Demarina u Medulinu i OŠ Matije Vlačića u Labinu te nadležna društva crvenog križa i nadležna vatrogasna društva.

Termin Osnovna škola Vrijeme manifestacije
09.10.2017. OŠ Poreč (na školskom igralištu) 11:00 sati
10.10.2017. OŠ Vazmoslav Gražalja, Buzet (na igralištu srednje škole) 10:00 sati
11.10.2017. OŠ Vladimira Nazora, Rovinj (na Trgu Maršala Tita) 11:00 sati
12.10.2017. OŠ Mate Demarina, Medulin (na školskom igralištu) 10:00 sati
13.10.2017. OŠ Matije Vlačića, Labin (na školskom igralištu) 10:30 sati

 

Centralna manifestacija održat će se u OŠ Mate Demarina, Medulin dana 12.10.2017. u 10:00 sati

O programu

„Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja.

Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 30.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih i područnih škola. Ove školske godine program se prvi puta provodi u školama Istarske županije.

Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Posljednje dvije godine edukacijama se svakodnevno pridružuju lokalne organizacije Crvenog križa i Vatrogasnih društava, pa djeca tijekom obuke imaju priliku proći radionice „Osnove prve pomoći“ i „Zaštita od požara za djecu“. Prošle školske godine u preventivne edukacije za djecu uključio se i Hrvatski centar za razminiranje, na područjima zagađenima minama.

Po provedenoj obuci polaznici dobivaju vozačke dozvole koje im simbolično dijele predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.

Program je do sada podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, jedinica lokalne i regionalne samouprave, a isti je afirmiran i od strane Fakulteta prometnih znanosti, te pedagoške struke.

( photo – ilustracija )

Pin It on Pinterest