Dani gljiva 13. i 14. listopada 2017. u Premanturi

 

U suorganizaciji Javne ustanove Kamenjak, Gljivarske udruge Sunčanica te Općine Medulin 13. i 14. listopada 2017. u Premanturi, održati će se prva takve vrste, dvodnevna manifestacija “Dani gljiva 2017.”.
U petak 13. listopada 2017. Kamenjak će posjetiti školarci Područne škole Banjole. Tom će prilikom djelatnici Javne ustanove Kamenjak povesti djecu u edukativnu šetnju tijekom koje će kroz igru i šumsku potragu mališani imati priliku upoznati jesen na Punti. U uvali Polje dočekat će ih gospodin Đino Tanković, predsjednik Gljivarske udruge Sunčanica, te će djeci prezentirati gljivarsku opremu i upoznati ih s pojedinim primjercima gljiva.

U drugom danu ovogodišnjih “Dana gljiva”, u subotu 14. listopada, u Kući prirode (prizemlje zgrade Javne ustanove Kamenjak na Placi u Premanturi) biti će u 12 sati otvorena izložba gljiva. Posjetitelji će osim gljiva, moći razgledati izložbeni postav posvećen bioraznolikosti Kamenjaka te kroz virtualnu stvarnost prošetati s dinosaurima koji su u davnoj prošlosti obitavali ovo područje. Istovremeno će se na otvorenom, ispred zgrade JU Kamenjaka na Placi u Premanturi održati Gljivarijada kojom Gljivarska udruga Sunčanica slavi deset godina svoga postojanja i rada.

Koncipirana kao natjecanje u pripremanju jela od gljiva, u kojemu mogu sudjelovati ekipe ne samo gljivara, već svih zainteresiranih, Gljivarijada u Premanturi svojevrsna je završnica “Dana gljiva 2017.”. Tijekom Gljivarijade, ekipe pripremaju dva jela na bazi gljiva: prvo je gljivarski lonac (kojeg prema svojem receptu te uz odabir sastojaka prema svojem ukusu, pripremaju sve ekipe), a drugo je jelo koje će ekipe pripremati – jelo od gljiva po izboru, to može biti rižoto s gljivama, namaz pašteta s gljivama, fritaja ili nešto četvrto. Ekipe će biti od strane stručnog žirija ocijenjene kako za pripremljena jela, tako i za dekoriranje samog stola na kojem su pripremali jela od gljiva te će među njima biti odabrana najsimpatičnija ekipa.

Prijave ekipa za sudjelovanje u Gljivarijadi otvorene su do dan prije natjecanja, zaključno s petkom, 13. listopada, a prijaviti se zainteresirani mogu pozivom na broj telefona 098 219 770, kod gospodina Gina Tankovića.
Samo natjecanje odvija se na sljedeći način i prema niže navedenom rasporedu:

12.00 dolazak natjecateljskih ekipa u Premanturu, pred zgradu JU Kamenjaka

12.30 priprema za početak kuhanja (na raspolaganju će svim prethodno prijavljenim
ekipama biti stolovi i kuhala, te 1/2 kilograma gljiva, dok svaka ekipa sa sobom donosi potrebne posude, lonce, pribor te potrebne namirnice za pripremu jela od gljiva 13.00 početak natjecanja u pripremi jela od gljiva – gljivarskog lonca te jela od gljiva po slobodnom izboru svake ekipe koja sudjeluje u natjecanju.

14.00 u prostoru Kuće prirode gospodin Tanković održati će predavanje o gljivama, jestivim i
nejestivim vrstama, s posebnim naglaskom na one koje je moguće pronaći upravo na području Južne Istre te Kamenjaka.

16.00 ocjenjivanje pripremljenih jela od gljiva (I., II. i III. nagrada za gljivarski lonac i jelo od gljiva po slobodnom izboru)

16.30 dodjela nagrada za najljepši stol i najsimpatičniju ekipu kuhara na Gljivarijadi

Ulaz na izložbu i predavanje su slobodni, a za sudjelovanje u natjecateljskom dijelu Gljivarijade nema kotizacija te ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane, malene i velike mještane i posjetitelje da se prijave za Gljivarijadu u subotu 14. listopada ili posjete događaj, tijekom kojega će moći kušati pripremljena jela od gljiva, razgledati izložbu u Kući prirode, odnosno prisustvovati predavanju u kojem će od vrsnog poznavaoca, berača gljiva s dugogodišnjim iskustvom, predsjednika Gljivarske udruge Sunčanica, gospodina Tankovića moći saznati vrijedne informacije, upute i savjete vezane uz branje gljiva na našem području.

Pin It on Pinterest