7. MANIFESTACIJA “PAZI ŠTO JEDEŠ” U CIRCOLU OD 20-22.10.

 

7. PAZI ŠTO JEDEŠ – održat će se od 20.-22. listopada 2017. godine u Zajednici Talijana, Circolu u Puli, od 10.00 do 19.00, kao jedinstveno događanje namijenjeno svima koji žele na jednom mjestu, dobiti sve informacije o zdravoj i tradicijskoj prehrani.

Na konferenciji za medije predstavljena je manifestacija „Pazi što jedeš“ koja će se održati u petak i subotu i nedjelju 20.-22.10.2017. godine u Puli u Circolu, od 10.00 do 19.00 sati.
Voditeljica ovog projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu predstavila je manifestaciju “Pazi što jedeš”.

„Tematski će se ove godine staviti naglasak na prenošenje znanja pripremanja tradicijskih jela i očuvanje okusa“ naglasila je Kocković Zaborski.

Voditeljica projekta predstavila je bogati program ovogodišnje manifestacije koja se sastoji od okruglog stola, stručnih predavanja, etnografskih filmova i radionica za djecu i odrasle te sajma certificiranih
ekoloških proizvoda.

– Prezentacija I degustacija Pazinskih cukerančića – U petak 21.10.2017. u 13 h imat ćemo priliku družiti se s Robertom Krivičić (LAG Središnja Istra) te s Davorkom Šajina iz Agroturizam Ograde

-U subotu u 11 h predstavit ćemo vam kratki dokumentarni film kojeg su snimili studenti etnologije u sklopu projekta PSJ LAB – Pazi što jedeš laboratorij. Posjetitelji će moći vidjeti kako se pripremaju pićanski rafioli u profesionalnoj kuhinji i u kuhinji kod jedne od nonica s kojima smo razgovarali

-Na okruglom stolu pod nazivom ĆAKULICE o kuharicama razgovarat ćemo o tome kako danas učimo kuhati – putem TV, Interneta ili i dalje učeći u kuhinji s nonama, mamama. Sudjeluju Vesna Medvedec, Jelena Ivanišević, Melanija Belaj, a moderatorica je Ivona Orlić.

-U sklopu dijela manifestacije kojeg smo nazvali „Dnevni boravak“ prezentirat ćemo vam u petak 20.10. u 19. h eko biru KAMPANJOLA, koju će posjetitelji moći kušati i u subotu 21.10. u 19 h morske delicije HOOK&COOK

-Za degustaciju u jutarnjim terminima subote i nedjelje biti će zadužene Nina Penezić – u 9:30 21.10. i Tea i Andrea iz Solidarne eko kuhinje u nedjelju 22.10 u 10 h

-Za sve one naše posjetitelje koji će ogladniti nakon brojnih degustacija, mogu za 25 kn pojesti ručak u subotu i nedjelju u 13 h kojeg priprema zalogajnica PUNKT Ina Delić, koordinatorica radionica predstavila je radionice za djecu

-Radionice tradicijske prehrane pod nazivom „Pašta po starinski“, gdje će djeca i odrasli će moći naučiti kako pripremati paštu na način kako su to radile njihove none. Voditeljica je Megi Kožul.

-Likovne radionice pod nazivom „Dizajn nakita: voćni motivi!“ vodit će Tina Divić, a tu će djeca moći putem tehnike kolaža izraziti svoju kreativnost u stvaranju zanimljivog ‘voćnog nakita’.

-„Filc piknik“ je radionica na kojoj će djeca uz pomoć odraslih izrađivati (šivati) svoje omiljeno povrće i voće .Osim radionica za djecu tu su ove godine i zanimljive radionice za odrasle, naglasila je Delić.

-„Sirova hrana“ – radionica koju drže iskusne kuharice iz Shanti RAW bite, iz Pule i naučite nešto novo i dobro se zabavite dok otkrivate taj divni svijet sirove hrane

-Radionica aromaterapije koju će voditi Saša Radulović. Te lako hlapljivie tekućine koje uz snažan, intenzivan i karakterističan miris postaju sinonim za prirodni lijek za dušu i tijelo biti će na
programu u subotu u 15:00 h.

-Sirove slastice će pripremati Iva Finderle, mag.nutr. Sirove slastice sve su popularije i za to postoji dobar razlog. Otkrite zašto na našoj radionici u nedjelju u 13.30 h

-Za naše kreativne posjetitelje predlažemo vam da se predbilježite na radionicu ukrašavanja tegli koju će voditi Mara Babić.

Sve radionice za odrasle koštaju 50 kn, osim ukrašavanja tegli koja je 30 kn. Predbilježiti se trebate na delicina@gmail.com.

Tanja Kocković Zaborski naglasila je da će i ove godine biti preko 30 ekoloških izlagača iz cijele Hrvatske koji će ponuditi svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale proizvode. Posjetitelji će na jednom mjestu moći degustirati, potražiti savjet i kupiti certificirane ekološke proizvode izravno od samih proizvođača. Sajam traje sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati.

Ina Delić je se posebno zahvalila brojnim volonterima – srednjoškolcima Gimnazije Pula, studentima Ekonomije i turizma i svima koji su se javili na naš poziv za volontiranje.

Tamara Brussich, predsjednica Skupštine Zajednica Talijana pozdravila je zajedničku suradnju koja traje već drugu godinu. Naglasila je važnost zdrave i tradicijske prehrane te edukativnog dijela manifestacije na kojoj sudjeluje tal. vrtić Rin Tin Tin. U ime Zajednice Talijana najavila je nastavak suradnje za iduću 8. manifestaciju.

Kocković Zaborski se posebno osvrnula na suorganizatore ove manifestacije – Turističku zajednicu Grada Pule, pokrovitelje manifestacije, Ministarstvo kulture, Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Istarska županija, Odjel za poljoprivredu, i Odjel za kulturu, te stalne suradnike Zajednicu Talijana, Fakultet ekonomije i turizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Filozofski fakultet u Zagrebu, Odjel etnologije i kulturne antropologije. Naglasila je da bez njihove pomoći ova manifestacija ne bi imala tako bogat program.
Ujedno je naglasila da ove godine imamo velik broj medija koji prate ovu manifestaciju, pa je pobrojala samo neke od njih: Radio Pula, Glas Istre, Novi List, Radio Maestral, Radio Labin, TV Istra, EIstra.info, Stylish, Naturala.hr, Ceresa.hr, Iće&Piće, teklić.hr, Cukar, H-Alter.org, Okusi, Agroklub.

Na kraju je pozvala sve da posjete manifestaciju 20.-22.10.2017. od 10:00 do 19:00 h te je naglasila da je svečano otvorenje u petak, 20.10. u 12:30 h.

 

Za više informacija molimo kontaktirati:
mr. sc. Tanja Kocković Zaborski
viša kustosica/ voditeljica projekta
Etnografski muzej Istre / Museo Etnografico dell’Istria
Mob: 091 537 53 61
www. pazistojedes.com

Matea Ferenčić
PR i marketing manifestacije
E pošta: matea.ferencic@hotmail.com
Mob: 0955373986
www. pazistojedes.com

 

Pin It on Pinterest