PREDSTAVLJENA NAGRADA LIBAR ZA VAJK

 

Nagrada Libar za vajk jedinstvena je nagrada u Hrvatskoj koja u središte  postavlja nakladnika, a ima za cilj poticanje iznimnih nakladničkih projekata koja će  nam ostati za vajk, zanavijek, zauvijek. Ovom nagradom želi se uspostaviti prirodan tijek knjige, od autora i nakladnika preko knjižara do publike te se njome želi  podsjetiti na važnost knjižarske struke i odlučujuće uloge publike u životu knjige nakon njezina objavljivanja.

 Nagradu su na konferenciji za novinare održanoj u Puli, u četvrtak 26.  listopada, predstavili direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija, glavni izvršni direktor i direktorica prodaje i marketinga Arena Hospitality Group Reli Slonim i Manuela Kraljević te članica stručnog ocjenjivačkog suda za selekciju knjiga  za Libar za vajk Vlatka Balinčić.

 Nagradom se želi potaknuti  izdavače da stvaraju knjige koje neće biti isključivo komercijalnog karaktera, ali će biti dostupne i relevantne na tržištu, one knjige koje će u našim bibliotekama ostati čuvane i korištene više generacija te pridonositi ukupnom poimanju naše kulturne baštine.

 Za nagradu Libar za vajk konkuriraju knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 23. Sa(n)jam knjige u Istri a objavljeni su od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2017. godine. Prvu selekciju knjiga napravit će stručni ocjenjivački sud sastavljen od četvero knjižara iz Hrvatske, u kojem su Vlatka Balinčić, Dražen Dabić, Dragana Vujatović i Ivica Vuletić.

 Nagrada Libar za vajk za nakladnika sastoji se od skulpture koju je oblikovao dizajner Mauricio Ferlin, kao i novčane nagrade u iznosu od 15 tisuća kuna dok se nagrada za autora sastoji od iste skulpture, novčane nagrade od pet tisuća kuna i boravka u prvoj pulskoj rezidenciji za autore Azil Giardini 2 u trajanju od 15 dana.

 Novčani dio nagrade osigurao je sponzor, Arena Hospitality Group. 

 Nagrada Libar za vajk bit će svečano dodijeljena 10. prosinca 2017. zadnjeg dana 23. Sa(n)jam knjige u Istri, u Domu hrvatskih branitelja u Puli.  

Pin It on Pinterest