Ravnatelju DUZS-a predstavljen Sustav civilne zaštite Istarske županije

 

Istarski župan Valter Flego, predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije i predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić i pulski gradonačelnik Boris Miletić održali su danas u sjedištu Istarske županije, u Puli, sastanak s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem i suradnicima. Sastanku su prisustvovali i županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, voditelj Službe civilne zaštite Vatrogasne zajednice Istarske županije, ujedno i zamjenik načelnika Stožera CZ IŽ Denis Stipanov te područni vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera CZ Grada Pule Klaudio Karlović.

Zaželjevši dobrodošlicu i čestitavši ravnatelju Lozančiću na novoj funkciji i predstojećim izazovima, župan Flego osvrnuo se na Sustav civilne zaštite Istarske županije.

„Ovdje u Istri imamo jedan dobro organiziran sustav, koji dobro surađuje i maksimalno je koordiniran. Specifičnost naše županije leži upravo u izuzetnoj suradnji svih jedinica lokalne samouprave i Županije te svi zajedno gradimo i unapređujemo sustav civilne zaštite“, kazao je uvodno istarski župan.

Ravnatelj DUZS-a rekao je, pak, kako je dio njegovog plana obići sve županije kako bi na licu mjesta vidio kako sustav funkcionira, te izmijenio mišljenja s odgovornim ljudima pojedinog područja. Sam sustav ocijenio je dobrim, posebice jer je temeljen na načelima supsidijarnosti, solidarnosti i suradnje. Također, dodao je kako je „naš koncept dobar i u trendu s Europskom unijom. Međutim, ravnatelj Lozančić smatra kako se sustav može još i bolje organizirati, a sve eventualne promjene bit će vođene planski i dugoročno gledano.

„Jedno od pitanja je da li bi država trebala imati civilnu zaštitu pod većom ili manjom kontrolom. Potrebno je vidjeti kakvim resursima raspolažemo te nakon utvrđene analize vidjeti u kojem se smjeru želimo dalje razvijati. Cilj je povećati operativnost i promptnost, te racionalizacija troškova “, naglasio je ravnatelj dodavši kako jedan od mogućih scenarija vidi u smjeru podijele Hrvatske u 5 regija, što se tiče područnih ureda državne uprave, umjesto dosadašnjih 20 po županijama.

Župan Flego je pozdravio prijedlog o spuštanju nadležnosti na županije, međutim smatra kako one moraju biti praćenje spuštanjem i financijskih sredstava za njihovo provođenje. Govoreći pak o možebitnih 5 regija, župan drži kako prvo treba definirati regije i kriterije za njihovo stvaranje, bilo da se govori o ustrojstvu državne uprave, carine ili porezne uprave. Istarski župan se osvrnuo i na prijedlog novog Zakona o civilnoj zaštiti za kojeg smatra da ide u dobrom smjeru.

„Kad govorimo o vatrogastvu, moramo uzeti u obzir i njegovu komunalnu zadaću i zato ne bi bilo dobro vraćati sustav vatrogastva pod nadležnost MUP-a jer bi time napravili korak unatrag“, rekao je župan na što se nadovezao i predsjednik Vatrogasne zajednice IŽ Valter Drandić.

„Mi u Istri smo išli u skladu s Ustavom koji propisuje da je sustav vatrogastva u nadležnosti jedinica lokalne samouprave i smatramo kako je takvo ustavno rješenje dobro“, istaknuo je predsjednik Drandić dodajući kako Istra ima 7 javnih vatrogasnih postrojbi, kao i stabilan sustav njihovog financiranja zahvaljujući zajedništvu gradova i općina.

„Mislimo da je istarski sustav među najboljima u Europi u prilog čemu govori podatak da smo tijekom ove požarne sezone imali čak 50 posto više požara nego lani, te u prosjeku 15-16 intervencija dnevno. Međutim, oni se nisu vidjeli jer smo brzo reagirali“, kazao je Drandić posjetivši i kako su dva puta organizirane i visoke škole vatrogastva s ciljem kvalitetne obuke.

Gradonačelnik Miletić je, pak, rekao da je država skupa, troma i neučinkovita, a upravo se na primjeru sustava civilne zaštite Istre najbolje očituje kako on može uspješno funkcionirati.

„Naša suradnja je vrlo dobra, radimo na prevenciji i u stanju smo brzo reagirati što je ključno. Podsjetiti ću na primjer broda koji je gorio u blizini Pule prije par godina. Naše su službe bile već odavno na moru i gasile požar u trenutku kad se država tek pokrenula“, rekao je pulski gradonačelnik koji drži kako treba dodatno jačati lokalne zajednice jer će time i sustav biti efikasniji.

Županijski vatrogasni zapovjednik Kozlevac potvrdio je sve što su rekli njegovi prethodnici o uspješnosti sustava u Istri, koji broji 1056 dobrovoljnih vatrogasaca, 230 profesionalaca, 20 sezonaca, te 50 djelatnika Hrvatskih šuma. Kozlevac je naveo i dobru suradnju s Koprom i Palmanovom te Autonomnom regijom Friuli Venezia-Giulia.

Pin It on Pinterest