Održano gradsko natjecanje u čitanju naglas

 

Danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održano gradsko natjecanje u čitanju naglas.

Eleonora Lenić i Alina Subašić najbolje čitaju naglas

Eleonora Lenić i Alina Subašić pobjednici su ovogodišnjeg gradskog natjecanja u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole.

Mjesecu hrvatske knjige, nacionalnoj manifestaciji koja se održava od 15. listopada do 15. studenog Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac” Sisak organiziraju 5. Natjecanje u čitanju naglas za učenike 3. – 8. razreda osnovne škole.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula, kao županijska matična knjižnica, priključila se organiziranjem gradskog natjecanja, i slijedom toga županijskog natjecanja u čitanju naglas.

Sudionici se natječu u dvije starosne kategorije: mlađa (učenici 3., 4. i 5. razreda) i starija (učenici 6., 7. i 8. razreda), predstavljaju knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja mentora, školskog ili dječjeg knjižničara, a u obzir dolaze isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti primjerena uzrastu natjecatelja.

U ovogodišnjem gradskom natjecanju u čitanju naglas sudjelovalo je ukupno 12 učenika (7 u mlađoj i 5 u starijoj kategoriji), koje je pripremilo 11 mentora.

Članovi prosudbene komisije, koja je odlučila o najboljim natjecateljima, bili su: Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta, Sandra Išić, učitelj radni terapeut iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Nadija Crkvenac, knjižničarka Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Pula, i Ivor Muješić, prošlogodišnji pobjednik županijskog natjecanja u čitanju naglas u mlađoj kategoriji i dobitnik nagrade publike na nacionalnom natjecanju.

Prosudbena komisija ocjenjivala je kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Najuspješniji u mlađoj kategoriji bila je Eleonora Lenić iz OŠ Vidikovac, drugo mjesto osvojila je Ani Kondić iz OŠ Stoja, a treće mjesto Valentina Crvenković iz OŠ Šijana, dok je u starijoj kategoriji prvo mjesto osvojila Alina Subašić, učenica OŠ Veli Vrh, Maja Šebelić iz OŠ Stoja drugo, a Matej Uka iz OŠ Monte Zaro treće mjesto.

Iznimnu pripremljenost i odlične nastupe ostvarili su i ostali natjecatelji: Korina Benčić iz OŠ Veli Vrh, Tin Božić iz OŠ Monte Zaro, Ena Griparić iz OŠ Centar, Lucija Vitasović iz OŠ Divšići, Filip Raponja iz OŠ Vladimira Nazora Krnica i Sergej Žiković iz OŠ Šijana, koje su pripremili mentori: Sandra Novoselić, Vedrana Majstorović, Vladimir Papić, Biljana Matković, Dragica Pršo, Amadea Draguzet,Branka Mamula, Maja Damijanić, Martina Valić, Jasna Žabčić, Zoran Bjelopetrović

Pobjednici gradskog natjecanja u čitanju naglas predstavljat će Pulu na županijskom natjecanju koje će biti održano u petak, 3. studenoga 2017. godine u 10 sati u Središnjoj knjižnici.

Ovaj program organizira se s ciljem poticanja i popularizacije knjiga, čitanja i čitanja naglas, razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenja čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanja usmenog izražavanja i razvijanja motivacijskih sposobnosti.

Pin It on Pinterest