Delegacija kineske pokrajine Zhejiang posjetila Istarsku županiju

 

U Istri već deveti put za redom boravi delegacija iz prijateljske pokrajine Zhejiang iz Kine, s kojom Istarska županija više od deset godina njeguje dobru suradnju. Delegaciju, predvođenu potpredsjednikom Pokrajinskog odbora kineske narodne političke savjetodavne konferencije u Zhejiangu Wang Jianmanom, danas je, u sjedištu Istarske županije primila zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar sa suradnicima.

Zamjenica župana zaželjela je gostima dobrodošlicu u Istru te izrazila zadovoljstvo suradnjom dviju regija, koja „nije samo deklarativna već i praktična“. Naime, kako je navela zamjenica Ćakić Kuhar, od akademske godine 2015./2016. moguće je učiti kineski jezik na pulskom sveučilištu Juraj Dobrila. Ujedno je posjetila i kako je delegacija iz Istre, na čelu sa županom Flegom, posjetila pokrajinu Zhejiang prije dvije godine.

„U rujnu ove godine imali smo čast biti domaćinom veličanstvenog kulturnog spektakla u pulskoj Areni povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne republike Kine“, kazala je zamjenica koja je iskoristila priliku i kako bi goste ukratko upoznala s Istrom, najrazvijenijom hrvatskom regijom.

Uslijedilo je predstavljanje rada Istarske razvojne agencije IDA d.o.o. i Centra za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS, kao i aktivnosti županijskih Upravnih odijela za turizam te onog za međunarodnu suradnju i europske poslove. Također, bilo je govora o najznačajnijim županijskim kapitalnim projektima u tijeku poput izgradnje nove Opće bolnice, proširenja Sveučilišnog kampusa, ŽCGO Kaštijun, dovršetka Istarskog Ipsilona te ulaganja u Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr.Martin Horvat“ Rovinj.

Potpredsjednik Jianman zahvalio se na gostoprimstvu naglasivši kako mu je ovo prvi posjet Istri, koju smatra izuzetno lijepom regijom, u mnogome sličnoj Zhejiangu. Kako je rekao, obje su regije među najbogatijima u svojim domovinama, te su gospodarski i turistički jake. Upravo iz tog razloga, smatra, valjalo bi dodatno intenzivirati suradnju posebice na području turizma. Potpredsjednik Jianman smatra da treba poraditi na još jačoj promociji Istre u Zhejiangu, kako bi čim više kineskih turista došlo u Istru.

„Naša regija broji 55 milijuna stanovnika i kad bi samo 1 posto došao u Istru, učinili bi veliki posao“, našalio se potpredsjednik Pokrajinskog odbora kineske narodne političke savjetodavne konferencije u Zhejiangu Wang Jianman.

Istarska županija i kineska pokrajina Zhejiang prijateljske odnose uspostavile su 2005. godine, a iduće godine potpisale su Sporazum o suradnji. Predstavnici Istarske županije sudjelovali su i na velikom međunarodnom investicijsko-trgovačkom sajma “China – CEEC Investment and Trade Expo 2015”. Na sajmu se predstavilo 16 zemalja srednje i istočne Europe, a Hrvatska i Poljska bile su zemlje partneri manifestacije. Prilikom posjeta Kini, dogovoreno je proširenje suradnje s Zhejiangom na polju turizma, transporta, trgovine i investicija.

Pin It on Pinterest