Izložba “Pula Pula pred Prvi svjetski rat” otvorena u Novoj Gorici

 

Izložba Gradske knjižnice i čitaonice Pula Pula pred Prvi svjetski rat otvorena je 6. studenog 2017. u Goriškoj knjižnici Franceta Bevka u Novoj Gorici.

Izložba je dio projekta međunarodne suradnje pulske knjižnice i Osrednje knjižnice Celje, u sklopu kojeg je i prevedena na slovenski jezik.

Projekt Dani Pule u Celju / Dani Celja u Puli podržalo je Ministarstvo kulture RH te se njime nastavlja uspješna suradnja dvaju knjižnica s ciljem knjižnične i kulturne razmjene, što omogućuje bolje upoznavanje susjednih država i nudi veći raspon kritičkog razmišljanja o pitanjima koja dotiču rast i razvoj pluralnog društva.

Pula pred Prvi svjetski rat nastala je kao dio projekta ‘1914. – Puna je Pula / Pola Gremita’, kojom se Gradska knjižnica i čitaonica Pula priključila europskom obilježavanju 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. Izložba prikazuje fizionomiju prijeratne Pule u osvit tragičnih događanja 1914. i daje presjek pulske svakodnevnice u mjesecima pred početak Prvog svjetskog rata. Na osnovu povijesne, arhivske i novinske građe istaknuti su pojedini segmenti pulskog specifikuma s posebnim naglaskom na kulturni život grada. Izložba govori o kulturnim događanjima 1914., koncertima, kinematografima, kazalištu, o razonodi i načinu provođenja slobodnog vremena, stilu odijevanja, zelenom gradskom ozračju i bogatstvu mediteranskih i egzotičnih biljnih vrsta, o razvijenosti prometne infrastrukture koja je povezivala Pulu s ostatkom Europe.

Ovim postavom predstavljeni su najrelevantniji trenuci jednog od prosperitetnijih razdoblja u povijesti Pule kao prilog obilježavanju Velikog rata koji još uvijek zauzima značajno mjesto u kolektivnom sjećanju čovječanstva.

Pula pred Prvi svjetski rat gostovala je u Osrednjoj knjižnici Celje od 22. lipnja do 15. rujna, u knjižnici u Novoj Gorici može se razgledati do 18. studenog, nakon čega će biti predstavljena i u Kranju, Kopru, Novom mestu, Ljubljani i Mariboru.

Pin It on Pinterest